Mitut sorti viirused jahivad nii lapsi kui täiskasvanuid

Tiina Sarv
, Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varsti kolmeseks saavale Liisale tuulerõugetäpid muret ei tee, sest tal pole paha olla.
Varsti kolmeseks saavale Liisale tuulerõugetäpid muret ei tee, sest tal pole paha olla. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tervisekaitsetalituse andmete järgi suureneb ülemiste hingamisteede viirushaigustesse nakatunute hulk järjekindlalt.


Tartu tervisekaitsetalituse Viljandimaa osakonna spetsialisti Liidia Adamsoni sõnul lisandub maakonnas 50—60 haigestunut nädalas.



Eelmisel nädalal pöördus arsti poole 256 nakatunut, kellest 117 olid lapsed. Nädal varem oli haigestunuid 206, nende hulgas lapsi 80.



Võttes arvesse, et arsti poole ei pöördu kaugeltki kõik, võib tõbiseid olla hoopis rohkem.



Eestis lüüakse võimust võtva gripilaine pärast üha valjemalt häirekella. Seni pole Viljandimaal ühtegi gripijuhtu laboratoorselt kinnitatud.



«Kaks Tallinna laborisse saadetud analüüsi osutusid mõlemad paragripiks,» ütles Liidia Adamson.



Tervisekaitseinspektsiooni gripikeskuse peaspetsialist Olga Sadikova kinnitas, et grippi haigestumine sageneb ja eelmisest nädalast on täheldatud epideemilist haigestumise tõusu. See ei tähenda, et pool elanikkonnast vaevleb gripi käes — epideemia tuvastatakse matemaatilise valemiga eelmiste aastate haigestumist silmas pidades.



Aasta algusest tänaseni on Eestis diagnoositud 50 gripijuhtu, neist neli B-grippi, ülejäänud on raskema kuluga A-gripp.



Lisaks ülemiste hingamisteede viirusnakkustele on Viljandimaal sel kuul diagnoositud juba 99 tuulerõugete juhtumit. Detsembris oli neid 113, mullu kokku 501. Sellesse ülinakkavasse tõppe on haigestunud nii lapsi kui täiskasvanuid. Mida nooremalt tõbi tabab, seda kergem on kulg.



Endiselt levib noroviirus, mis on rahva suus saanud kõhugripi nime. Sellest hoidumiseks piisab, kui pesta hoolikalt käsi ning hoiduda haigestunud inimese okseosakeste eest, mis võivad levida tema suust nii köhimise kui rääkimise ajal.



Tänavu on laboratoorselt tõestatud noroviiruse juhtumeid olnud 20, mullu oli neid 66. Võttes arvesse, et haigus möödub üldjuhul kiiresti, jõuab laborisse vähe analüüse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles