Uued omanikud võtsid Sakala saeveski üle

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure-Jaani lähedal okaspuumaterjali töötlev saeveski kuulub kümne Eesti suurema hulka.
Suure-Jaani lähedal okaspuumaterjali töötlev saeveski kuulub kümne Eesti suurema hulka. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kümmekond aastat Suure-Jaani külje all ettevõtja Rein Kilgi juhtimisel okaspuumaterjali tootnud Sakala saeveski kuulub läinud nädalast osaühingule Combimill.

Osalised jõudsid tehinguni eelmisel teisipäeval. Kokkuleppe kohaselt ostis Combimill saeveski seadmed ja kinnistu, kuid mitte võlgades ettevõtet. Ühtlasi lubab uus omanik töökohad säilitada ja senised töötajad oma palgale võtta.

Combimilli juhatuse liikme Margus Kohava sõnul käivad töötajatega ülevõtmise tingimuste üle läbirääkimised. Kavas on muuta osa inimeste tööülesandeid, kuid see on ettevõtja ütlemist mööda pikaajaline protsess ega too päevapealt suuri ümberkorraldusi.
Palk sõltub tulemusest

Saeveski töötajate palkade kogumahtu pole Kohava sõnul kavas vähendada, kuid tasud hakkavad senisest enam sõltuma tulemusest. «Garanteeritud palgaosa väheneb ja tööpanusest sõltuv osa suureneb. Teisisõnu peaksid asjatundlikud ja tublid inimesed sellest võitma,» rääkis ta.

Ehkki saeveski seadmed on eakad, on need värskete omanike hinnangul sellises seisukorras, mis nende vajadusi rahuldab. Seepärast pole esialgu kavas tehnilise varustuse uuendamisse suuri summasid panna.

Combimilli omanike selgituste kohaselt on nende eesmärk valmistada Viljandimaal mõistliku hinnaga toorainet teistele nendega seotud järeltöötlemisettevõtetele, näiteks Raplamaal ukselenge tootvale osaühingule Vindor ja Valgamaal puitliiste tegevale osaühingule Combiwood. Tooraineks on peamiselt Eesti metsadest saetud palgid.

Spetsiaalselt saeveski ostmiseks moodustatud firma kuulub seitsme äriühingu kaudu puiduäris vilunud ettevõtjatele Peedo Pihlakule, Margus Kohavale, Toomas Metsale, Heiki Vahemetsale, Virko Lepmetsale ja Aimar Varulale. Enamik neist kuulus aastate eest ka Eesti ühe suurema metsafirma Sylvester omanike ringi.

Ärimudel muutus

Kõidama külas 60 inimesele tööd pakkuv saeveski arvatakse kümne Eesti suurema saeveski hulka. Senine omanik Rein Kilk on varem «Äripäevale» öelnud, et investeeris aastate jooksul ettevõttesse seitse miljonit eurot. Tema esialgne idee oli tuua suurem osa toormest Venemaalt ning see pärast töötlemist Pärnu sadama kaudu eksportida, kuid aja jooksul ärimudel muutus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles