Osa elektriarveid tuleb tüüpkoormusgraafiku alusel

Aivar Aotäht
, reporter
Copy

Kuigi nemad on jäänud vähemusse, peab osa kundesid oma elektritarbimisest teatama kord kuu lõpus ja siis võetakse hinna kujundamiseks appi matemaatika.

Varem oli igakuine näitude esitamine tavaline kõigile. Paremal juhul peeti eraldi arvestust öise ja päevase elektri kohta, kuid hind ei olenenud sellest, mis kell näiteks pesumasin päeval tööle pandi, kas kell üks või kaks.

Tasapisi aga hakkasid võimust võtma kaugloetavad elektriarvestid, mis peavad arvestust tunni täpsusega. Need seadmed edastavad tarbitud elektri koguse ja aja info võrguettevõtteni automaatselt, enamasti elekterliin- või mobiilside vahendusel.

Eesti suurima elektrimüüja, aktsiaseltsi Eesti Energia pressiesindaja Priit Luts ütles, et kaugloetavad elektriarvestid saavutasid Eesti tarbijate seas ülekaalu 2015. aastal, kuid endiselt töötab umbes 0,3 protsenti ka vanamoodsaid ehk kohtloetavaid arvesteid, mille näidu kirjutab tarbija üles iga kuu lõpus.

Enamasti on kohtloetavad arvestid jäänud tema sõnul sinna, kus omanik on kaugloetavast arvestist keeldunud või pole majapidamises enam kedagi, kes elektrit kasutaks.

«Eesti Energia tütarettevõte Elektrilevi jaotusvõrgus on üle Eesti kuni 2000 arvestit, kus leping kehtib, aga on kohtloetav arvesti. Need vahetatakse kaugloetavate vastu, kui tuleb uus klient või teeb endine klient uue lepingu või lihtsalt soovib uut arvestit,» kõneles Luts. «Osal kortermajadel võib olla ka nii, et võrgu- ja elektrileping on sõlmitud maja peaarvesti peale. Korterite arvestid kuuluvad klientidele ja arveldatakse maja ehk ühistu sees.»

Kohtloetava arvesti klient saab Eesti Energia kinnitusel valida nii fikseeritud hinnaga kui börsipaketi, kus hind muutub iga tund.

«Et kohtloetav arvesti kellaaegu ei fikseeri, arvestab Elektrilevi sel juhul hinda määrates tüüpkoormusgraafikut,» märkis Luts. «See on elektrienergia jaotamise ajagraafik ehk nii-öelda teisendustabel, milles jaotatakse klientide kuu jooksul tarbitud elektrikogus tundide lõikes laiali.»

Konkurentsiameti koduleht kajastab tüüpkoomustabeli olemust lähemalt. Siinkohal tulevad mängu keskmisest keerukamad matemaatilised võrrandid.

Luts lisas, et tüüpkoormusgraafik on mingi perioodi reaalsete tarbimisandmete alusel arvutatud koormusgraafik, mis näitab näiteks ühe päeva kõigi tundide kohta keskmiselt tarbitavat energiat.

Seega ei tunne kohtloetav arvesti küll kella, aga kliendi varasema käitumismustri ja matemaatika abil jaotub elektri tarbimine terve kuu iga tunni peale laiali ning sellest lähtub ka hind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles