Pühapäeval läheb korraks külmaks

Üllar Priks
, reporter
Copy
Lähipäevade ilmaolud muudavad teed libedaks.
Lähipäevade ilmaolud muudavad teed libedaks. Foto: Elmo Riig

Kui nädala lõpus näeb termomeetritele ka suuremaid külmakraade, siis üldiselt pendeldab päevane temperatuur lähema nädala jooksul nullkraadi ümbruses. See teeb teed libedaks ning tuisuhood halvendavad ka nähtavust.

Neljapäeval katab madalrõhkkond kogu Põhja-Euroopa. Sajab vihma ja lörtsi ning puhub väga tugev edelatuul. Õhutemperatuur on 0 kuni +3 kraadi. Hommikul tekib Soome lahe suudme lähedal väike, aga aktiivne madalrõhkkond, mis liigub päeval üle Eesti. Madalrõhkkonna järel tõuseb loode- ja põhjatuul merel tormiks. Tuul tugevneb saartel hommikul, pärastlõunal ka läänerannikul puhanguti kuni 28 meetrini sekundis. Algab külmema õhu sissetung ning lisanduvaist sajupilvedest tuleb lörtsi ja lund, tuisku teeb Eesti lääneservas. Õhtul pöördub tuul ka mandri sisealadel põhjakaarde ja tugevneb ning tuisk muutub laialdasemaks. Õhutemperatuur langeb alla 0 kraadi, teed muutuvad jäiseks ja libedaks. Lisaks muudab liiklusolud keeruliseks halb nähtavus sajuhoogudes.

Reedel eemaldub madalrõhkkond Peipsi taha ja selle järel tungib põhjakaarest külm juurde. Aeg-ajalt sajab lund, enam on sajuhooge Eesti idapoolses osas, teeb tuisku. Puhub väga tugev loode- ja põhjatuul. Õhutemperatuur on ööpäev läbi 0 kuni –5, saarte rannikul kuni +1 kraad, õhtupoolikul muutub ilm külmemaks.

Laupäeval on tõusva õhurõhu foonil sajuhooge hõredamalt. Tuul tasapisi nõrgeneb ja ilm on mõõdukalt külm.

Pühapäev tuleb kõrgrõhuvööndi mõjul enamasti sajuta, nõrga tuulega ja külm, öösel võib õhutemperatuur –15 kraadi ümbrusse langeda, päev tuleb –10 kraadi lähedane. Õhtul aga laieneb Läänemerele madalrõhkkonna serv ning algab edela- ja lõunatuule tugevnemine.

Esmaspäev on juba tugevama lõuna- ja edelatuulega. Öö on veel külm ja sajuta. Päeval jõuavad sajupilved, millest esmalt tuleb lund, saartele ja õhtul ka mandri lääneserva, tuues lörtsi ja vihma. Ilm muutub leebemaks, õhutemperatuur püsib mandril veel miinuspoolel, saartel tõuseb 0 kraadi ümbrusse.

Teisipäeval liigub üle Eesti madalrõhulohk ühes soojema õhumassiga, toob lund, lörtsi ja vihma ning tõstab üürikeseks õhutemperatuuri 0 kraadi ümbrusse. Kuid tõenäoliselt juba õhtul tungib loodevoolus uuesti külmem õhumass sisse.

Kolmapäeva öö on üle liikuva kõrgrõhuharja mõjul sajuta, mõõduka läänekaare tuulega ja karge, –10 kraadi lähedase õhutemperatuuriga. Päeval läheneb merelt madalrõhulohk ühes sajupilvedega. Lõunakaare tuul tugevneb ja külm tõmbub tagasi, saartel tõuseb õhutemperatuur 0 kraadi ümbrusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles