Siseveekogude jääle minek on tänasest keelatud

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Veekogudele on tekkinud jää. Pildil Holstre väikejärv.
Veekogudele on tekkinud jää. Pildil Holstre väikejärv. Foto: Elmo Riig

Tänasest kehtib üle kogu Eesti siseveekogude jääle mineku keeld. Päästeameti pressiteenistuse sõnul on keeld vajalik selleks, et ennetada veeõnnetusi ja säästa inimelusid.

Päästeameti ennetustöö osakonna ekspert Mikko Virkala ütles, et ehkki külm ja lumi loovad mulje, et talv on kõigi sellega kaasnevate rõõmudega kohal, on kiirelt mahasadanud lumikate petlik ning jääkaas on veekogudel veel väga õhuke.

Praegu jääb jää paksus veekogudel mõne sentimeetri piirimaile. Paiguti võib see olla paksemgi, kuid ohutu ja tugeva jää moodustumine võtab veel aega. "Jää on selle peal käimiseks ohutu siis, kui selle paksus on veekogu ulatuses ühtlaselt vähemalt 10 sentimeetrit. Selleks aga on vaja veel külmakraade ning veidi kannatust," lisas Virkala ning ütles, et kui ka järgmised nädalad pakuvad miinuskraade, on lootust, et peagi saab ka ohutult jääle minna.

Esimene jää tekitab elevust nii suurtes kui ka väikestes: lapsed kipuvad kinnikülmunud veekogudele mängima, täiskasvanutes tärkab aga kalapüügisoov. "Paraku kipuvad inimesed elevuses unustama õhukese jääga kaasnevaid riske. Seetõttu tuleb talvine veeohutus kindlasti meelde tuletada ja lapsevanematel tasub teha selgitustööd ka lastele, et mudilased varuksid veel pisut kannatust ja mõistaksid esimese jää ohtlikkust," rääkis Virkala.

Et jääaluse vee temperatuur on kõigest paar kraadi üle nulli, on alajahtumine õnnetuse korral kiire tulema. Täiskasvanud inimene peab sellistes oludes vastu maksimaalselt kümmekond minutit, laps aga kaotab nii külmas vees teadvuse veelgi varem.

Meeles tasub pidada, et ohutus algab igaühest endast ning seda aitab tagada teadlik ja ettevaatlik käitumine. Kui näete lapsi või teisi uudishimulikke habrast jääkaant katsetamas, tasub kindlasti vahele astuda ning selgitada ohte ja kehtivat jääle mineku keeldu. Nii saab igaüks anda panuse selleks, et varatalviseid veeõnnetusi juhtuks võimalikult vähe.

Nende suhtes, kes lähevad jääle keelust hoolimata, on võimalik algatada väärteomenetlus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles