Akadeemik lõi järjekordse meistriteose

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Akadeemik Anu Raud oma kõige uuema meistriteose juures
Akadeemik Anu Raud oma kõige uuema meistriteose juures Foto: Marko Saarm

Eesti tuntuim vaibakunstnik, Eesti kunstiakadeemia emeriitprofessor Anu Raud sai äsja oma Kääriku kodutalus Heimtalis valmis järjekordse vaiba, mis kannab nime «Mulgid New Yorgis». Suurel kootud vaibal on põhimotiiviks hiiglasuured New Yorgi pilvelõhkujad, selle allosas on mulkide kujutised ning samuti näeb seal lennukit. «Keegi küsis juba naljatamisi, kas see on 11. september,» pajatas Anu Raud muigamisi.

Kes on need New Yorki olevad mulgid, ei osanud Anu Raud täpselt öelda. Kõige kuulsam mulk, kes tihti Ameerikasse lendab, on endine president Toomas Hendrik Ilves, aga Anu Raual on tulnud seda teekonda korduvalt ka endal ette võtta. «Tegelikult mul see pealkirja mõte tuligi sellest, et mu seelikud on New Yorgis ÜRO peakorteris näitusel üleval, aga need pleegivad ära ja olen käinud neid vahetamas. Mulgid on ju olnud jõukad mehed, miks nad ei võiks New Yorgis käia,» kõneles Anu Raud. Tema ise käis viimati New Yorgis kolm aastat tagasi. ÜRO peahoones asuv Anu Raua kompositsioon «Emapuu» viidi algselt New Yorki 1995. aastal Eesti Vabariigi kingitusena ÜRO-le ning iga kümne aasta tagant on tulnud pleekinud seelikuid vahetamas käia. «Järgmine kord olen tõenäoliselt Ameerikasse minekuks juba liiga vana, siis saadan enda asemel kellegi noorema,» sõnas 78-aastane akadeemik.

Reedel valmis saanud vaipa «Mulgid New Yorgis» kooti paar kuud. Anu Raud rääkis, et veel tuleb seda sõlmida, viimistleda, kantida, kanalid puuga paika asetada ning panna vaip põrandale niiskete palakate alla laagerduma. «Vaip on tellitud, aga püüan tellijatega rääkida, ehk saaks selle intrigeeriva vaiba panna oksjonile, et koguda raha rahvaalgatusele, mille sihiks on tulevikus luua Heimtali kunagisse vallakeskusesse Anu Raua keskus,» sõnas akadeemik. Muu hulgas unistab Anu Raud sellest, et päris uue hoone saaks loodav püsiekspositsioon. Sel kevadel jäi keskus riiklikult rahastatavate kultuuriobjektide seast välja ning  akadeemik oli siis riigikogu kultuurikomisjoni peale solvunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles