TUNNUSTUS ⟩ Kaks kaalukat muinsuskaitse aastapreemiat tuli Viljandimaale

Margus Haav
, reporter
Copy
Aasta pärandihoidja, Viljandi vallavanem Alar Karu Pärsti mõisalasteaia avamisel koos  lasteaia juhataja Astra Jamnesega.
Aasta pärandihoidja, Viljandi vallavanem Alar Karu Pärsti mõisalasteaia avamisel koos  lasteaia juhataja Astra Jamnesega. Foto: Elmo Riig

Neljapäeva õhtul selgus, kellele andis muinsuskaitseamet seekord aastapreemiad. Viljandimaale tuli nendest kaks. Aasta teoks tunnistati Pärsti mõisa peahoone lasteaia ruumide rekonstrueerimine ning aasta pärandihoidjaks said Viljandi vald ja vallavanem Alar Karu. 

150 aastat vanas Pärsti mõisas võeti lasteaiaruumide renoveerimine põhjalikult ette ning koos mööbliga läks see töö vallale maksma üle 250 000 euro. Teised nominendid olid selles kategoorias Luua mõisa peahoone teise korruse ümberehitamine õpilaskoduks ja Tori vallavalitsuse restaureerimistoetuste käivitamine.

Muinsuskaitseamet annab igal aastal välja aastapreemiaid, et tänada ja tunnustada möödunud aasta parimaid kultuuripärandi säilitajaid ja arendajaid. Hästi restaureeritud mälestise kategoorias jäi mõnevõrra üllatuslikult preemiata Viljandi mõisa peahoone. Selles kategoorias tunnistati parimaks Tori hobusekasvanduse hoonekompleks. 

"Koroonaajal on kultuuripärandile ka positiivne mõju olnud, sest inimesed pööravad rohkem tähelepanu asjadele, mis elus päriselt olulised on ehk hinnas on nende juured ja väärtused," ütles ameti peadirektor Siim Raie. "Nominentide ja laureaatide valikul on pilt mitmekesine ja pärandile pühendunud inimesi, keda esile tuua, palju."

Kokku esitati muinsuskaitseametile 79 kandidaati, kelle hulgast valis pärandispetsialistidest koosnev žürii välja nominendid ja laureaadid 13 kategoorias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles