Sakala keskus ⟩ Hääl hääle abil Viljandile paremat tulevikku ehitades ehk Koer kaasa ja valima!

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Viljandi kesklinnas Sakala keskuse jaoskonnas möödus hommik rahulikult ning pikki järjekordi ei tekkinud.
Viljandi kesklinnas Sakala keskuse jaoskonnas möödus hommik rahulikult ning pikki järjekordi ei tekkinud. Foto: Triin Loide

Pühapäeva hommikul kell pool üheksa valitseb Viljandis peaaegu täielik inimtühjus. Mõni üksik auto vurab mööda, aga inimesi vastu ei tule. Paari maja küljes ripub riigilipp. On kohalike omavalitsuste volikogude valimisnädala viimane päev ning ametlik valimispäev.

Nagu mujal valitseb ka Sakala keskuse ees tühjus. Viljandi ilmselt parema asukohaga valimisjaoskond – turuplatsist ainult mõne sammu kaugusel – võiks ju ometi olla see koht, kus usinad kodanikud kauni sügishommiku varajasel tunnil pakatavad soovist demokraatias osaleda, aga võta näpust. Ainsatki poliitikutki ei ole silmapiiril ning sellest on kahju, sest pannkook kuluks kargel sügishommikul ära küll. Pastapliiats hakkab ka tühjaks saama.

Jalutan veidi edasi-tagasi ning lõpuks laseb Sakala keskuse jaoskonnakomisjoni liige Helve Tikko mind sisse, väga täpselt sealjuures, kella üheksani on jäänud minut, ning ruttab tagasi oma kohale.

Jaoskonnakomisjoni liikmed on veidi unised ja loiud, ent heas tujus. Kuuldes, et ma ei tulnud valima, vaid olen Sakalast, võtab hetkeks maad rusutud vaikus, ent seejärel hakkab lõbus jutujärg uuesti hargnema. Komisjoni liige Tiit Aaso annab kiire ülevaate, kuidas protsess käib – sellest on ikkagi ligi 13 aastat, kui ma viimati jaoskonnas valimas käisin. Desoaine ja maskikarp on sissepääsu juures olemas ning neid palutakse tungivalt kasutada. Sisseastunud inimene tuvastab ennast seejärel komisjoni juures isikut tõendava dokumendiga, saab valimissedeli ning võib siis peituda "kabiini". Päris kabiine ei ole, on privaatsust pakkuvad kastikesed, mille siseküljele on kinnitatud valimisnimekirjad. Seejärel langetab inimene valiku, sedel saab templi peale ja lendab kasti ülelugemisjärge ootama. Kui vaja, aidatakse inimesi ning üks kastidest on madalamal, et saaks istudes hääletada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles