SUUR REID ⟩ Politsei otsis Viljandimaa piiri ääres illegaale

Margus Haav
, reporter
Copy
Politsei korraldas reidi, et tuvastada Eestis ebaseaduslikult viibivaid inimesi.
Politsei korraldas reidi, et tuvastada Eestis ebaseaduslikult viibivaid inimesi. Foto: Marianne Ubaleht (politsei- ja piirivalveamet)

Lõuna prefektuur korraldas esmaspäeval kümne politseimeeskonnaga kolmes Läti piiri äärses maakonnas reidi, et avastada Eestis ebaseaduslikult viibivaid inimesi. Valga-, Võru- ja Viljandimaal peatati kõiki liiklejaid ja kontrolliti ligi poolt tuhandet sõidukit. 

Kuigi igapäevane pisteline kontroll piirialal pole midagi tavatut, pole politsei varem nii suurte jõududega piiriäärseil teedel väljas olnud. Politseioperatsiooni juhtinud Kagu jaoskonna välijuht Kristo Lindsalu selgitas, et arvestades Leedu-Valgevene piiril toimuvat, tõstis politsei- ja päästeamet tänavu suvel oma valmisolekut juhuks, kui ebaseaduslike piiriületuste arv peaks kasvama ka Eestis. 

"Sellest ajast saati on patrullid teinud nii piiriäärsel alal kui ka sisemaal pistelisi kontrolle, et tuvastada inimesi, kel pole seaduslikku alust riigis viibimiseks," kõneles Lindsalu. "Pisteliste kontrollide käigus olulisi rikkumisi ei ole leitud. Ainukesed kaks ebaseadusliku rändega seotud juhtumit Lõuna-Eestis on olnud Eesti-Venemaa välispiiril."

Lindsalu lisas, et nüüd otsustati taktikat muuta ja teha pisteliste kontrollide asemel mahukam kontrollaktsioon Eesti-Läti piiri äärsetes maakondades. 

Ka seekord ühtki ebaseadusliku rändega seotud juhtumit ei avastatud. Viljandimaal kontrollitud sõidukitest 11-s reisisid välismaalased, kuid nende dokumendid olid kenasti korras ja ühtki rikkumist ei tuvastatud.

"Küll aga tabati sama kontrolli käigus üks kohalik, kes oli purjuspäi rooli istunud," märkis Lindsalu. "Tema suhtes alustati kriminaalmenetlust. See oli ka ainumas rikkumine Viljandimaal."

Samasuguseid kontrollaktsioone tuleb tema kinnitusel lähinädalatel Eesti eri paigus veelgi.

Euroopa Liidu liikmesriiki Leedusse on saabunud lühikese ajaga üle Valgevene piiri suur arv peamiselt Iraagi päritolu migrante. Leedu süüdistab Valgevene Aljaksandr Lukašenka režiimi migrantide kasutamises kättemaksuna Euroopa Liidu sanktsioonide eest.

Põhja prefektuuri piirivalvebüroo juht Indrek Aru kinnitas, et politsei kontrollib juba mitmendat kuud täiendavate jõududega inimesi ja sõidukeid Põhja-Eesti sadamates.

"Et rändesurve Valgevenest ei ole kuskile kadunud, teeme omalt poolt kõik, et Eestist ei saaks rändekanalit Soome ega Rootsi," selgitas Aru. "Lisaks täiendavale kontrollile sadamates kontrollivad politseinikud riiki saabujaid senisest palju sagedamini Lõuna-Eestis.“ 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles