VÄÄRIKATE ÜLIKOOL ⟩ Piret Aus: just suhtlemine on see, mida eakad igatsevad

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Muusik ja ligipääsetavuse eestkõneleja Piret Aus korraldab kõigi teiste asjade seas ka Viljandi väärikate ülikooli tööd.
Muusik ja ligipääsetavuse eestkõneleja Piret Aus korraldab kõigi teiste asjade seas ka Viljandi väärikate ülikooli tööd. Foto: Elmo Riig

Järgmise nädala teisipäeval algab Sakala keskuses taas väärikate ülikooli loengusari. Programmijuht Piret Ausi kinnitusel on see väga vajalik ettevõtmine, sest see on üks viis, kuidas Viljandi eakad saavad suhelda, leida uusi sõpru ning hoida rasketel aegadel tuju üleval.

Piret Aus, rääkige palun, mis asi on väärikate ülikool.

Väärikate ülikool on Tartu ülikooli poolt üle kümne aasta tagasi ellu kutsutud programm, kus saavad osaleda meie väärikad ehk siis inimesed alates 50. eluaastast. Et ma ise nüüd sellel suvel selle uhke läve ületasin, siis võin ma nüüd ka julgelt saali astuda, mitte ei pea enam loenguid korraldajana ukse tagant kuulama. See on muidugi läbi huumoriprisma öeldud, aga tõepoolest: see programm on üle 50 aasta vanustele inimestele, kes tahavad end hoida kursis nii populaarteaduslike teemadega kui ka nende teemadega, mis on olulised eakatele.

Mida öelda näiteks inimesele, kes on juba 85 ja arvab, et ta on selliste asjade jaoks liiga vana?

Ütlen julgelt, et ei ole sugugi vana, sest minu teada Pärnus oli kõige vanem õppur üheksakümne nelja aastane härra. Inimene on alles siis vana, kui ta enam ei õpi.

50- ja 100-aastased. Päris suur vanusevahe. Mille järgi te käsitletavaid teemasid valite, et kõigil huvitav oleks?

Teemasid oleme valinud väga mitmesugustest valdkondadest, näiteks kirjandus, kultuur, keeleõppevõimalused, loodus... Kõik needsamad valdkonnad, mida pakub Tartu ülikool oma õppuritele. Ja ei pea kartma: loengud ei ole nii keerulised ega teaduslikud, et tavainimene neist aru ei saaks.

Kui kaua see programm Viljandis juba kestnud on?

Taasavasime selle 2017. aasta sügisel, vahepeal oli lihtsalt paariaastane paus, sest selle eestvedamine oli akadeemias soiku jäänud. Viljandi väärikad aga tulid lõpuks ikkagi kultuuriakadeemiasse ütlema, et võiks ikka uuesti käima panna selle programmi, ja Viljandi linnavalitsust sai nügitud. Kui on nõudlust, siis tuleb see muidugi rahuldada!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles