Viljandi 30 kraadi sagedusrekordist on napilt puudu

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Päike on sel suvel end sageli taevavõlvil näidanud.
Päike on sel suvel end sageli taevavõlvil näidanud. Foto: EVE NAABER

Tänavu juunis ja juulis kerkis õhutemperatuur korduvalt üle 30 kraadi, aga kui august lisa ei too, jääb uus sagedusrekord sündimata.

Keskkonnaagentuuri ilmavaatluste osakonna asejuhataja Külli Loodla ütles, et Viljandis on tänavu nii kuumi päevi olnud 13. Kevad pakkus paljuski jahedust ning palavaks läks alles juunis, mil selliseid päevi oli viis. Juuli tõi kaheksa päeva lisaks.

Kokku 13 päeva, mil palavus alistas 30 kraadi piiri, on sel suvel olnud ka Narvas, Türil ja Võrus. Esikohta hoiab seni aga Valga 14 päevaga.

Loodla märkis, et Viljandi kõnealune rekord on justnimelt 14 päeva. Nii palju kuumi päevi registreeris Viljandi ilmajaam 2010. aastal. Siis oli juulis kümme ja augustis neli vähemalt 30 kraadi väärt päeva.

Eesti rekord on aga 19 nõnda kuuma päeva. See juhtus samuti 2010. aastal, kui Võrus oli selliseid päevi juulis 14 ja augustis viis.

Selle suve kõige kuumem päev oli 23. juunil, mil Viljandis tõusis õhutemperatuur 33,6 kraadini ning Narva mõõtis Eesti äärmusena 34,6 kraadi. Mõistagi registreerivad ilmajaamad temperatuuri vilus.

Sügis ja talv on alles tulekul, aga käesoleva aasta seni kõige külmem päev oli 18. veebruaril, mil Jõhvis langes õhutemperatuur –30,1 kraadini. Viljandi miinimumiks jäi –25,7 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles