Olavi Israel: Kuhu areneb Mulgi valla koolivõrk?

, Mulgi valla kodanik Eesti 200
Copy
Olavi Israel (Eesti 200): "Tegelikult on Mulgi vallal hea tahtmise juures suurpärased võimalused arendada koolivõrk Lõuna-Eesti hariduskantsiks. Kuidas?"
Olavi Israel (Eesti 200): "Tegelikult on Mulgi vallal hea tahtmise juures suurpärased võimalused arendada koolivõrk Lõuna-Eesti hariduskantsiks. Kuidas?" Foto: Marko Saarm

KUI LÜHIDALT VASTATA, siis ei kuhugi. Valla arengukavas aastani 2025 kirjeldatakse paari lausega olukorda: vallas on neli kooli ja lasteaeda. Pärast haldusreformi ei ole peetud haridusvaldkonna arutelusid. Koolijuhid ja hoolekogud nuputavad arengukavasid oma mätta otsas, kes rohkem, kes vähem ambitsiooni üles näidates. Valla koosseisus pole ka ametnikku, kelle tööülesannete hulka kuuluks haridusvaldkonna informatsiooni analüüsimine ja arenguprojektide eestvedamine.

Hariduse tulevikusuundumused kajastuvad Eesti haridusvaldkonna 2021–2035 arengukavas, milles peamise strateegilise eesmärgina on sätestatud vajaduspõhise õpivõimaluse loomine. Samuti on riiklikus arengukavas rõhuasetus seatud oskustele ja kutsele ning sealt edasi rakenduskõrgharidusele ja teadustööle. Kvantitatiivsele keskharidusele ei ole enam tulevikus ruumi. Vajadusi ja võimalusi on ainuvõimalik tõhusalt hallata riiklikult. Seetõttu keskharidus kui inimese elukaare esimene vabatahtlik haridusaste on riigigümnaasiumi pärusmaa. Juba nüüd on enamikule maakonna haridustegelastele selge, et üks hea riigigümnaasium maakonnas on igati piisav. Tihtipeale ei julgeta seda lihtsalt välja öelda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles