"Vagabund" ⟩ Noored pärimusmuusikud kogusid kogemused minialbumisse

Margus Haav
, reporter
Copy
Nime Eesti Etno Ringreis 2020 taha koonduvad Eesti Etno laagris kohtunud ning eelmisel sügisel ringreisi mööda Eestit teinud noored pärimusmuusikud.
Nime Eesti Etno Ringreis 2020 taha koonduvad Eesti Etno laagris kohtunud ning eelmisel sügisel ringreisi mööda Eestit teinud noored pärimusmuusikud. Foto: Kerttu Kruusla

Seitse noort muusikut avaldasid Eesti pärimusmuusika keskuse abil virtuaalse EP "Vagabund", mis koosneb kuuest palast. Lugude hulgast leiab bulgaaria, šoti, iraagi, prantsusmaa kui ka eesti pärimusmuusika sugemetega palu, mis on noorte pillidel uue seade leidnud. 

Eesti Etno Ringreis 2020 nime taha koonduvad keskuse teatel Eesti Etno laagris kohtunud ning eelmisel sügisel mööda Eestit tuuritanud noored pärimusmuusikud Miina Adermann, Karl Jaagup Kask, Meelis Kesperi, Hellika Otsar, Kärt Pihlap ja Eliise Marie Rebane ning nende juhendaja Jaan-Eerik Aardam. Nende hulgast leiab gümnaasiumiõpilasi,  Eesti muusika- ja teatriakadeemias ja Viljandi kultuuriakadeemias õppinud ja õppivaid noori, kuid ka Tartu ülikooli psühholoogiatudengi.

Pärimusmuusika keskuse juhi Tarmo Noormaa sõnul on ühe EP väljaandmine keskusele üsna ebatavaline, ent sellele projektile ja noorte soovile tundus tähtis õlg alla panna. 

"Need noored on tohutud inspireerijad. Nende tahe pilli mängida, avatud olek ja lugupidav suhtumine omaenda kultuuri ja teiste rahvaste kultuuri ning muusikasse rõõmustavad meid siiralt. Nii tunduski täiesti loomulik neile appi tulla ja kuue loo väljaandmisel kaasa mõelda," rääkis Noormaa. Tema sõnul tasub selle bändi puhul tähele panna Etno-laagrile iseloomulikku kõla, kus ükski instrument ei domineeri ning bändis pole liidrit, vaid igaüks võib lauale tuua loo, mis teda inspireerib, nii õpitakse ja arenetakse ühiselt.  

Kõiki neid ühendavad muusika ning suvine pärimuslaager. Bändi liikmed kohtusid enne Viljandi pärimusmuusika festivali korraldatavas Eesti Etno laagris, mis jättis kõigile neile hinge nii sügava jälje, et nad otsustasid edaspidigi kokku saada ja ühiselt pilli mängida. Huvist eri kultuuride ning teiste maade muusika vastu ongi kuus avaldatud lugu sündinud. 

Bändi liikme Hellika Otsari sõnul on EP väljaandmine väga suur samm ning koostöö bändis on kõigile selle liikmetele andnud juurde enesekindlust muusiku ja inimesena. 

"Arenesin selle projekti jooksul meeletult ning nägin ja sain ise proovida, mida lahedat saab pärimusmuusikaga teha. Minu arvates on oluline näidata kõigile noortele, et pärimus on äge! Läbi mitmekülgsete muusikute avardub eesti muusikapilt veelgi," arvas Otsar.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles