Tervisamet hoiatab kuuma ilma riskide eest

Sakala
Copy
Palaval ajal on kõige parem janukustutaja harilik vesi.
Palaval ajal on kõige parem janukustutaja harilik vesi. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Seoses saabuva palavusega paneb terviseamet inimestele südamele arvestada meie jaoks tavatute oludega ning end mitte ohtu seada.

Nagu Sakala eile vahendas, näevad erinevad prognoosid Eestisse reedel saabuvat kuumalainet, mis võib 30 kraadi ringis sooja tuua iga päev nädal aega jutti. Maksimaalne õhutemperatuur peaks mõnel päeval kerkima 33 kraadini.

Terviseameti meedianõunik Merilin Vernik ütles, et palava ilmaga tuleb ettevaatlik olla eelkõige kroonilisi haigusi, näiteks kõrgvererõhutõbe ja südamehaigusi põdevatel inimestel, sest sageneda võivad südameatakid, tõuseb vererõhk.

«Veel ohustab kuumus kuni nelja-aastaseid lapsi ja üle 65-aastaseid täiskasvanuid, samuti ülekaalulisi. Kuumus võib kurnav olla ka täiesti tervetele inimestele, eriti juhul, kui kuuma käes on vaja teha füüsiliselt pingutavat tööd,» kõneles ta. «Kõrge temperatuur, niiskus ja tugev päikesekiirgus võivad põhjustada vedeliku ja soolade kaotust, ülekuumenemist, psüühika- ja vereringehäireid, infarktiohtu, päikesepõletusi ning muud.»

Oma tervise hoidmiseks palava ilma ajal soovitab terviseamet määrida nahale päikesekiirguse eest kaitsvat kreemi piisavas koguses ja regulaarselt. Vältida tuleks pikka aega päikese käes olemist, eriti keskpäeval, mil kiirgus on kõige intensiivsem. Päikese eest annavad kaitset heledad avarad rõivad, peakate ja päikeseprillid.

Et organism ei kaotaks vedelikku, tuleks juua võimalikult palju tavalist vett. Ei tohiks oodata, mil tekib janu, vaid juua iga tund kaks kuni neli klaasi vett. Samas ei tohiks liialdada kohvi ja alkoholiga, sest need suurendavad vedelikukadu.

Ruumi jahutamisel on parim abimees konditsioneer, kasutada võib ka ventilaatorit. Suletud autosse ei tohi jätta kedagi, ka mitte lemmikloomi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles