Nädala arhitektuur ⟩ Silmapaistev stalinistlik sein

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Spordisaalis on muinsuskaitsjate hinnangul säilitamist väärt seinte puittahveldus ja lahtikäivad pingid. Teada on, et neid soovisid spordihoone juhid saalist välja lõhkuda juba 1980. aastate alguses, sest need kippusid vihaste sportlaste jalgade ja rusikate all purunema.
Spordisaalis on muinsuskaitsjate hinnangul säilitamist väärt seinte puittahveldus ja lahtikäivad pingid. Teada on, et neid soovisid spordihoone juhid saalist välja lõhkuda juba 1980. aastate alguses, sest need kippusid vihaste sportlaste jalgade ja rusikate all purunema. Foto: Elmo Riig

Muinsuskaitse vajalikkuses kahtlevad ilmselt väga vähesed inimesed. Viljandis Männimäel või pealinnas Mustamäel turistide horde naljalt ei kohta ning ilmselt ei hakka nood ammulisui käima ka Viljandi uues, Järveotsa linnaosas. Võõrasse linna sattudes vaatame ringi ikka vanalinnas, sest tajume ajaloo ilu ja väärtust.

Muinsuskaitseameti otsus Viljandi spordihoone puittahvlite ja klapptoolidega seina tõttu spordisaali laiendamisele pidurit tõmmata äratab kahtlemata vastakaid tundeid. Sisearhitektuuri vallas võhikule tundub see mõistusevastane. «See saal on ju kole,» tahaks öelda. «Lausa hirmus. Ja nendel pinkidel ei kannata istuda. Tõmmake see risu maha ja ehitame tänapäevase avara spordisaali.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles