Covid-19 ⟩ Mai alguses leeveneb hulk piiranguid, avatakse ka kauplused

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks suleti märtsi alguses kõik poed, välja arvatud toidukauplused ja esmatarbepoed.
Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks suleti märtsi alguses kõik poed, välja arvatud toidukauplused ja esmatarbepoed. Foto: Elmo Riig

Valitsus kiitis teisipäeval heaks COVID-19 piirangute astmelise leevendamise. 26. aprillist muutuvad leebemaks õues sportimisele, treenimisele ja huviharidusele seatud piirangud. 3. maist avatakse osaliselt üldhariduskoolid ja poed, samuti tohib teatud piiranguid arvestades toitlustusasutuste väliterrassidel einestada. Kui olukord jätkab paranemist, vähendatakse piiranguid mai jooksul veelgi.

26. aprillist on lubatud välitingimustes sportida ja huviharidust anda kuni 10-liikmelistes rühmades. Rühmapiirangusse on kaasa arvatud juhendaja ning kui rühmi on rohkem kui üks, ei tohi nad omavahel kokku puutuda. Rühmapiirang ei kehti kontaktõppesse lubatud sama klassi õpilastele. Samuti ei laiene piirang seni kehtinud eranditele, näiteks professionaalsetele sportlastele ning sõjalise kaitse ja siseturvalisusega seotud tegevustele.

3. maist leeveneb palju enam piiranguid, ning 2 + 2 reeglit ja 25-protsendilise täitumuse nõuet jälgides lubatakse inimestel vähehaaval koguneda ka ruumides, sealhulgas sportima ja huviharidust saama. See tähendab, et koos tohib treenida kuni kaks inimest ja teistest tuleb hoida vähemalt kahemeetrist vahemaad, näiteks tennises on seega paarismäng lubatud. Samadel tingimustel on lubatud treeningud ujulates. Sportimine ja treenimine on ujulates, spaades ja saunades lubatud ainult spordile ettenähtud tingimustel, muudel puhkudel jäävad kehtima senised piirangud ja niisama spaasse lõõgastuma minna ei saa.

Kontaktõppele lubatakse esialgu I–IV klassi lapsed ja haridusliku erivajadusega õpilased. Ülejäänud kooliastmete kontaktõppele lubamist arutab valitsus edaspidi.

3. maist tohivad uksed avada ka kõik poed, aga sedagi 2 + 2 reeglit ja 25-protsendilise täitumuse nõuet jälgides.

Toitlustusasutuse välialadel võib einestada kella 21-ni, arvestada tuleb kuni 50-protsendilise täitumuse nõudega. Ühe laudkonna suurus tohib olla maksimaalselt 10 inimest. Kliente toitulustusasutuse ruumidesse veel ei lubata, toidu kaasamüük jääb muidugi lubatuks. Teenindusettevõtetele praegused piirangud ei muutu.

Muuseumid ja näitused tuleb sulgeda kell 19. Korraldada tohib ka jumalateenistusi ning teisi avalikke usulisi talitusi, arvestada tuleb ikka 2 + 2 reegli ja 25-protsendilise täitumusega ning needki tuleb hiljemalt kell 19 lõpetada.

3. maist on välitingimustes lubatud maksimaalselt 150-le inimesele avalikud koosolekud ja jumalateenistused ning kõik muud avalikud üritused nii kultuuri- kui meelelahutusvaldkonnas. Inimesed peavad olema kuni 10-liikmelistes rühmades, kes omavahel kokku ei puutu. Kõik üritused peavad lõppema kell 21. Ruumides korraldatavatele avalikele üritustele nii kultuuri- kui meelelahutusvaldkonnas jätkuvad praegu kehtivad piirangud.

Spordi- ja liikumisüritused on lubatud maksimaalselt 150 inimesele, kes peavad olema kuni 10-liikmelistes rühmades (kaasa arvatud juhendaja), rühmad omavahel kokku puutuda ei tohi. Üritus peab lõppema hiljemalt kell 21.

3. maist leevendatakse ka tippspordi osavõtjate piirarve: sisetingimustes tohib võistlusest koos personaliga osa võtta kuni 100 ja välitingimustes kuni 200 inimest. Pealtvaatajaid ühelgi võistlusel olla ei tohi, ent võistluste kellaajale piiranguid ei kehtestata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles