Viljandimaal jäi tööõnnetusi aastaga vähemaks

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Enim õnnetusi juhtus mullu puidutööstuses, millele järgnes põllumajandus ning metallitööstus. Pilt on illustreeriv.
Enim õnnetusi juhtus mullu puidutööstuses, millele järgnes põllumajandus ning metallitööstus. Pilt on illustreeriv. Foto: Marko Saarm

Tööinspektsiooni ametlikult kinnitatud andmeil juhtus eelmisel aastal Eestis 3622 tööõnnetust ning neist 132 Viljandimaal.

Inspektsiooni meedianõunik Kristel Abel ütles, et Viljandimaa õnnetustest olid 107 kerged ja 24 rasked ning üks õnnetus põhjustas töötaja surma. Aasta varem fikseeriti maakonnas 146 õnnetust, neist 115 kerged ja 29 rasked, ning hukkus kaks töötajat.

Enim õnnetusi juhtus mullu puidutööstuses, järgnesid põllumajandus ning metallitööstus. Ehkki üldarvult jäi tööõnnetusi Viljandimaal aastaga 9,6 protsendi võrra vähemaks, juhtub õnnetusi siin keskmisest sagedamini.

«Kui võrrelda Viljandimaad ülejäänud Eestiga, siis tuhande töötaja kohta juhtus Viljandimaal 6,3 tööõnnetust, Eestis keskmiselt aga 5,5,» lausus ta. «Seega paraku on Viljandimaa keskmisest veidi suurema tööõnnetuste suhtarvuga maakond ning platseerub Eestis kaheksandal kohal. Kõige rohkem tööõnnetusi tuhande töötaja kohta juhtus Lääne-Virumaal ning kõige vähem Raplamaal, vastavalt 11,1 ja 3,9.»

Tööinspektsiooni peadirektori Maret Maripuu sõnul võiks möödunud aastat nimetada töötervishoiu aastaks, sest vähenes tööõnnetuste arv ja paranes arusaam tervise hoidmise vajalikkusest töökohal. Eelmisel aastal registreeriti Eestis 3622 tööõnnetust ehk 654 võrra vähem kui tunamullu.

«Koroonaviiruse leviku pidurdamiseks hindasid tööandjad riske ning andsid oma parima, et nakatumisi vältida,» lausus ta pressiteate vahendusel. «Tööinspektsioon nõustas ja kontrollis koroonameetmete järgimist töökohtades. Nägime nii väga hästi läbimõeldud tegevust kui vaid inspektori rõõmuks üles pandud desovahendeid.»

Nagu Maripuu ütles, mõistab möödunud aasta kogemuse põhjal nüüd loodetavasti ka kõige kangekaelsem tööandja, et töötajate tervist tuleb hoida, ning iga töötaja, et ohutusreegleid tuleb järgida. 

Eelmisel aastal oli Eestis statistikaameti andmeil 137 980 ettevõtet. Tööinspektsiooni järelevalve all on 60 690 ettevõtet, sest neis on vähemalt üks töölepinguline töötaja. 

Töölepingulisi töötajaid oli mullu enim kaubanduses (88 059), avalikus halduses (58 480) ning tervishoius (37 127). Suurimad muutused möödunud aastal toimusid majutus- ja toitlustussektoris, kus kadus 4100 töökohta. Halduse ja abitegevuse valdkonnas kadus 3600 ning ehituses 2500 töökohta. Tervishoiusektorisse tuli aga juurde ligikaudu 900 töökohta.

Töövaidlusi registreeriti eelmisel aastal 3378 ehk 14 protsenti rohkem kui aasta varem. 2987 avaldust esitasid töötajad ning 391 avaldust tööandjad. 21 protsenti avaldustest lõppes kompromissiga. Esikohal olid rahalised nõuded kogusummas 11,9 miljonit eurot. Täielikult rahuldati nõudeid 2,1 miljoni euro ulatuses ning kompromisse tehti 3,3 miljoni euro ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles