LOODUS LÄHIVAATES ⟩ Helju pistis fännide silme all järglase pintslisse

Üllar Priks
, reporter
Copy
Märtsi viimasel päeval mõni minut enne kella üheksat hommikul kutsus Helju elukaaslase Kalju valvepostile, et ta ise saaks teha väikese tiiru ja tiibu sirutada. Nädalapäevad hiljem oli pereidüll purunenud.
Märtsi viimasel päeval mõni minut enne kella üheksat hommikul kutsus Helju elukaaslase Kalju valvepostile, et ta ise saaks teha väikese tiiru ja tiibu sirutada. Nädalapäevad hiljem oli pereidüll purunenud. Foto: Kuvatõmmis

Kõlab nagu tabloidajakirja õudusest nõretav klõpsumagnet? Tegelikult käib jutt tänavu Soomaal Valgerabas pesitsenud kaljukotkapaarist Heljust ja Kaljust, kellele veebikaamera vahendusel elas üle maailma kaasa kindlasti rohkem fänne kui klassikalisele "Rannamaja" kompule. Mõne päeva eest võttis emaslind Helju kätte ja sõi pesa ainsa muna lihtsalt ära. Nuta või silmad peast, aga looduse vastu ei saa.

Rajakaamera paigaldas ornitoloog Urmas Sellise ja IT-spetsialist Omar Neilandi tiim Valgeraba serva 5. jaanuaril ja uhked tiivulised saabusid pessa 16. veebruaril. Rahaliselt toetas ettevõtmist keskkonnainvesteeringute keskus. Helju ja Kalju tegemistest ning arvuti vahendusel kaasaelavate loodushuviliste abiga teadusetegemisest rääkis Sakalale üks kotkaklubi kaasasutaja Gunnar Sein.

"Valgeraba kaljukotkapaari pesa oli minu elu esimene kotkapesa: kontrollisin seda esimest korda1996. aastal," meenutas Sein. "Toona oli see pesa paarsada meetrit eemal, teise puu peal. Nüüd on tollest puust püsti vaid tüügas ning läbi aastate on kotkad pesitsenud seal paari-kolme puu otsas. Päris esimest korda märkas Valgeraba kaljukotkaste pesa aga tuntud soodeuurija Viktor Masing 1971. aastal."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles