Ornitoloogiaühing kutsub püüdma kuldnoka laulu

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Praegu võib linnades juba kohata ka tänavust Eesti aasta lindu, kuldnokka.
Praegu võib linnades juba kohata ka tänavust Eesti aasta lindu, kuldnokka. Foto: Ants Liigus

Aasta lind kuldnokk on tuntud kui meisterlik jäljendaja. Selleks, et teada saada, kui varieeruv on kuldnoka laul Eestis, kutsub ornitoloogiaühing kõiki kuldnoka laulu salvestama.

Ornitoloogiaühing andis pressiteate vahendusel teada, et oma laulus võib kuldnokk imiteerida nii teiste lindude laule ja häälitsusi kui ka kõikvõimalikke muid helisid, mida ta ümbruses kuuleb, olgu see kassi näugumine või värava kriuksumine. Häälega veiderdades võib ta segadusse ajada nii kogenud ornitoloogi kui ka keskmiselt osavama linnuhäälte äpi.

Kuldnoka laulu salvestamiseks ja samal ajal tema vaatluse talletamiseks soovitab ornitoloogiaühing valida endale sobivaim digilahendus. Selleks saab kasutada rakendust "Legulus", rakendust "Minu loodusheli" või andmehalduse infosüsteemi PlutoF töölauda. Juhendid nimetatud rakenduste abil häälte salvestamiseks leiab aasta linnu kodulehelt. Kõik nende rakenduste kaudu salvestatud helivaatlused jõuavad Eesti elurikkust koondavasse portaali eElurikkus, mille kaudu saavad avaandmetena nähtavaks ka ülemaailmses elurikkuse andmevõrgustikus GBIF.

Helivaatlused tuleb valitud rakenduse kaudu teele saata enne 31. maid. Ornitoloogiaühing tunnustab tublimaid salvestajaid ja jagab auhindu. Eripreemia saab huviline, kelle kuldnoka laulu salvestises on kuulda kõige mitmekesisem helimaastik ehk kõige rohkem teisi liike. Praegu  salvestatud helid on väärtuslik ajalooallikas tulevastele põlvedele ning annavad võimaluse vaadelda ja võrrelda Eesti helimaastikku praegusega ükskõik millal tulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles