Viljandlased signeerivad rahvusvaheliselt kultuurse tehingu Tartuga

Sakala
Copy
Tartu reklaamis end Euroopa tulevase kultuuripealinnana ka mullu suvel autodest priiks tehtud Vabaduse puiestee lõigul.
Tartu reklaamis end Euroopa tulevase kultuuripealinnana ka mullu suvel autodest priiks tehtud Vabaduse puiestee lõigul. Foto: Margus Ansu / Postimees

Esmaspäeval, 25. jaanuaril sõidab tartlaste esindus Viljandisse, et uuenenud Vabaduse platsil allkirjastada siinse esindusega 2024. aasta Euroopa kultuuripealinna koostööleping.

Tartu ei võta kultuuripealinna au endale üksinda ega ka Viljandiga kahasse, vaid Tartu nime taha koondub Lõuna-Eesti. Täpne omavalitsuste arv selgub selle nädala jooksul, kui kõik osalised on oma lõppsõna öelnud. Seejärel on kultuuripealinna toimkonnal plaanis kõigil partneritel külas käia ja naasta allkirjastatud lepingutega. Viljandi on sellel ringsõidul esimene.

Lepingus on kirjeldatud Euroopa kultuuripealinna regionaalse programmi loomise, turundamise ja rahastamise aluspõhimõtted ning see käivitab Euroopa kultuuripealinna põhjaliku ettevalmistamise ja elluviimise Lõuna-Eestis.

Tartu linnapea ja sihtasutuse Tartu 2024 nõukogu esimees Urmas Klaas ütles pressiteate vahendusel, et Euroopa kultuuripealinn on Tartu ja Lõuna-Eesti suurim valdkondadevaheline koostöö. 

«Olen uhke, et oleme kokku leppinud tees, mis meid rahvusvahelise suursündmuseni viib,» lausus ta. «Koostööleping annab meile tugeva aluse, et korraldada ühiselt Eesti 2024. aasta tippsündmus, mille edukast ja silmapaistvast teostumisest võidab nii meie regioon kui terve riik.»

Nagu märkis Tartu 2024 juhatuse liige Priit Mikk, on sihtasutusele väga oluline, et Tartu linnaga koos kandideerisid Euroopa kultuuripealinna tiitlile ja võitsid tiitli ka Lõuna-Eesti omavalitsused, sest niiviisi loob meeldejääva Euroopa kultuuripealinna programmi üheskoos lausa veerand Eestit.

«Tunnustan iga koostööpartnerit eraldi ja kõiki ühiselt koos, kes on panustanud koostöölepingu ettevalmistamisse,» sõnas ta.

Sihtasutuse Tartu 2024 ja omavalitsuste koostööleping kirjutatakse alla igas omavalitsuses kohapeal. Sihtasutuse nõukogu esimees Urmas Klaas, juhatuse liige Priit Mikk ja Lõuna-Eesti regionaalne koordinaator Annela Laaneots väisavad selleks jaanuari viimasel nädalal kõiki koostöölepingus esindatud omavalitsusi.

Lõuna-Eesti on liikunud Euroopa kultuuripealinna poole samm-sammult ühiselt nõu pidades. 2018. aasta jaanuaris otsustasid Tartus kohtunud omavalitsusjuhid, et 2024. aasta Euroopa kultuuripealinna konkursil kandideeritakse tiitlile ühiselt. Aasta hiljem, konkursi lõppvoorus sõlmisid Tartu linna ja 19 Lõuna-Eesti omavalitsuse juhid Eesti kõrgeimas tipus, Suure Munamäe tornis ühiste kavatsuste kinnituseks hea tahte koostööleppe. Pikaajalise koostöölepingu ettevalmistamine algas pärast seda, kui rahvusvaheline sõltumatu ekspertkomisjon nimetas tunamullu augustis 2024. aasta Euroopa kultuuripealinnaks Tartu koos Lõuna-Eestiga.

2024. aastal kannab Euroopa kultuuripealinna kokku kolm linna. Lisaks Eestile ja Tartule osutus valituks Norra linn Bodø ja Austria linn Bad Ischl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles