Juhtkiri ⟩ Tarbida, aga tasakaalukalt

Sakala
Copy
Sakala logo
Sakala logo Foto: Sakala

Kevadise eriolukorra järel oli töötuse kasv tõepoolest üsna järsk: kui 1. märtsil oli töötuid Viljandimaal 961, siis aprilliks oli neid 1055 ja 1. maiks 1236. Õnneks pöördus töötuse graafik samamoodi otsa allapoole nagu nakatunute arvgi ning kõige mustemad stsenaariumid, mis kevadel välja käidi, jäidki õudusjuttudeks paberil.

See muidugi ei tähenda, et mõistlik on kergendatult läbi maski hingata ning asuda hulljulgelt endale uusi finantskohustusi võtma. Eriti tasuks sellele mõelda enne pühadeaja algust. Uudised mitmest katsetamisjärgus või lausa heakskiidu saanud viirusevaktsiinist süstivad kõigisse muidugi kõvasti lootust ja see kajastub ka aktsiaturul.

Olukorra normaliseerumiseni võib kuluda siiski pikk aeg ning nii mõnedki ärid võivad veel uksed kinni panna ja töötute arv on taas tõusuteel. Kevadel ja suvel aitas hullemast üle palgatoetusmeede ning muidugi olid abiks odavad laenud, mida riik heldelt jagas, aga niisuguseid toetusmeetmeid vähemalt sellises mahus enam kuskilt ei paista. Kuni tõhus vaktsiin pole kättesaadav, oleks mõistlik hoopis mõõdukalt ettevaatlik olla ning arvestada, et seni hästi hakkama saanud ärid võivad rangete piirangute tõttu raskustesse sattuda. Samuti ei tea kunagi ette, kuhu ja mis ulatuses viirus sisse poeb. Eilne valitsuse otsus kehtestada toitlustusettevõtetes ja meelelahutuskohtades ning avalike ürituste toimumiskohtades viibimise piirang kella 22 ja 6 vahel tuli ilmselt paljudele ettevõtetele väga halva üllatusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles