Võistlus tõi 3866 uudissõna

BNS
Copy
Sõnaus on Vabamu muuseumi ja presidendi kantselei ühisalgatus.
Sõnaus on Vabamu muuseumi ja presidendi kantselei ühisalgatus. Foto: Kuvatõmmis

«Sõnause» uudisdigisõnade korje tõi kolme ja poole nädalaga kokku 3866 sõnapakkumist 1191 inimeselt ja 41 kollektiivilt. Seda on peaaegu kaks korda enam kui kümme aastat tagasi korraldatud esimesel «Sõnausel».

Nagu ütles «Sõnause» projektijuht Ede Tamkivi, näitab pakutud sõnade hulk, et inimesed armastavad eesti keelt ning tahavad, et see aja ja eluga kaasas käiks. «See oli ka üks põhjus, miks me Vabamuga «Sõnause» taaskorraldamise ette võtsime – et näidata, et kõik koos saame luua keele, mida räägime,» lausus ta.

Kõige populaarsem uudissõna oli «lühik», mida esitati 28 korral vastena «shortcutile». See oli ühtlasi enim pakutud ingliskeelne sõna kokku 159 vastega. Otsetõlkes tähendab sõna «kiirlõiget» ning suupäraste vastetena pakuti näiteks «kirt», «kärmik», «lühe», «otsek» ja «õgvik».

Väga palju vasteid pakuti ka sõnale «chattima», kokku 152. Asendussõnadeks soovitati näiteks «nestlema», «lobama», «sõrmlema» või «tekstima». 126 korral nimetati vastet «distantsõppele» ning asenduseks pakuti «hajakool», «sildõpe», «kodukool», «iseõpe», «pereõpe» ja «kõpe».

«Raske on ennustada, millised uued sõnad käibele lähevad,» nentis Tamkivi. «Kindlasti on suurem potentsiaal just lõbusatel ja suupärastel sõnadel, mis loovad hetkega elulisi seoseid ning jäävad seega inimestele hästi meelde. Ja eks tuleb neid sõnu lihtsalt ise agaralt kasutama hakata, siis on suurem tõenäosus, et nad ka üldiselt omaks võetakse.»

«Sõnausest» võttis osa igas vanuses keelehuvilisi: noorim sõna esitaja oli vanema abiga kaheaastane ja vanim 88. Kõige aktiivsemalt võtsid sõnakorjest osa 12–18-aastased, samas kõige viljakamad olid 30–40-aastased, kellest mõni esitas üle saja sõna. 

36 põhi- ja keskkoolist ning eri klassikollektiividelt laekus 392 sõna. Kõige usinamad olid Tartu Hansa kooli IV–VIII klassi õpilased, kes esitasid õpetaja Lea Sokmani abiga 50 sõna. Silmapaistvalt tublid olid ka väikeste koolide õpilased Kolgalt, Neemest, Paliverest ja Tootsilt. 

«Tahan eraldi tänada neid tublisid õpetajaid, kes selle teema tunnis ette võtsid ja julgustasid õpilasi keelt uuendama,» lisas Tamkivi.

Enne kui komisjon parimad sõnad välja kuulutab, saavad kõik soovijad valida esitatud uudissõnade seast oma lemmikud. 2. detsembri pealelõunast saab oma lemmiksõnade heaks hääletada «Sõnause» Facebooki lehel.

Võitjasõnad kuulutatakse välja 8. detsembril, keeleuuendusliikumise algataja Johannes Aaviku 140. sünniaastapäeval ning parimaid sõnaloojaid tunnustatakse auhindadega. Tänuks aktiivsuse eest saavad kõik sõnameistrid minna Vabamu muuseumisse aasta lõpuni sooduspiletiga. 

«Sõnaus» on Vabamu muuseumi ja presidendi kantselei ühisalgatus, mis on ka osa digikultuuri teema-aastast. Vabamu kavatseb muuta «Sõnause» iga-aastaseks ürituseks, seega tänavu esitamata jäänud sõnu saab välja pakkuda juba järgmisel sügisel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles