Teenekas jalgpallitreener Leo Ira saadeti südamlike soovide saatel pensionile

Alice Lokk
, reporter
Copy
Pikaaegne jalgpallitreener Leo Ira saadeti soojade sõnade ja kingitustega väljateenitud pensionile.
Pikaaegne jalgpallitreener Leo Ira saadeti soojade sõnade ja kingitustega väljateenitud pensionile. Foto: Marit Stepanova

Möödunud pühapäeval kogunes Viljandi vaksali aida peosaalis Viljandi jalgpalliklubi Tulevik kollektiiv koos mõne külalisega, et tänada tehtud elutöö eest pensionile siirdunud Viljandi teenekat jalgpallitreenerit Leo Ira.

Viljandi Tuleviku kogukonnajuhi Marek Tiitsi edastatud pressiteates on kirjas, et koroonaviiruse puhangu tõttu esialgu plaanitust mitu korda väiksemas seltskonnas aset leidnud südamlikul koosviibimisel tänasid elava legendi staatusesse tõusnud juhendajat klubi juhtkonna ja kolleegide kõrval linnapea Madis Timpson, abilinnapea Janika Gedvil ja linnavolikogu esimees Helir-Valdor Seeder. Sõnavõttudega astusid üles Viljandimaa spordiliidu juht Ilmar Kütt, Rademari osaühingu esindaja Krister Kallas ning Ira kolleeg ja kaasteeline, FC Tarvastu asutaja ja eestvedaja Zurab Kvaratshelija.

Klubi president Raiko Mutle tunnistas avakõnes, et koosviibimise kokkutõmbamine oli raske, ent vajalik otsus. Ta tõdes, et kui üldse keegi, siis nimelt 46 aastat treenerina tegutsenud Leo Ira väärib oma tehtud töö eest jäädvustamist klubi legendide seinal, millele esimesena asetatakse just tema portree. Nende sõnade saatel andis Mutle Irale üle Bonifatiuse gildi kunstnike loodud sinivalge klaastaiese, mille koopia paigutatakse klubihoone seinale. "Me ei tea, millal sellele legendide seinale jätku tuleb või sinna järgmine inimene asetub," lausus Mutle. "See võib juhtuda alles kümne või kahekümne aasta pärast, ent sina, Leo, oled esimene ja paned aluse veel ühele ajaloolisele traditsioonile."

Tuleviku tegevjuht Rain Tölpus andis Leo Irale üle tema kolleegide, õpilaste ja kaasteeliste kogutud värske pensionäri stardipaketi, 1500-eurose tšeki.

Viljandi meer Madis Timpson ja abilinnapea Janika Gedvil andsid Leo Irale muude kingituste kõrval üle ka rae tunnuskirja ning seni vähestele eraisikutele annetatud Viljandi hõbemündi. Janika Gedvil kinnitas, et Leo Iral ei maksa loota ülemäära rahulikku pensionipõlve. "Puutun töö tõttu väga palju kokku meie linna pensionäridega ning aktiivsemaid tegelasi annab otsida, seetõttu kardan, Leo, et rahulikust pensionipõlvest ei tule ka sinul suurt midagi välja," lausus ta aplausi saatel.

Õhtu täht Leo Ira ise nentis liigutuspisaratega võideldes, et tema elutöös tuli ette raskemaid ja kergemaid aegu. "Mind on aga selle töö juures hoidnud kõik need poisid, kel tuli silmis põlemas ning sees soov õppida ja areneda. Mina olen saanud neid aidata ja see on mulle andnud energiat," kõneles jalgpallimaestro. "Aitäh kõigile ilusate sõnade eest. Need on mulle küll harjumatud kuulata, sest mina olen teinud oma tööd nii, nagu oskan ja suudan. Ja nii teevad paljud teisedki treenerid."

Eesti jalgpalliliidu hõbemärgi laureaat Leo Ira töötas treenerina 46 aastat, mille jooksul andis Eesti spordiloole suurel hulgal jalgpallikoondislasi, Tuleviku esindusmeeskonnas tegusid teinud mängijaid, aga ka tipptreenereid ja välisliigadesse murdnud pallureid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles