Marek Tiitsi mänguraport. Tulevik langetas karikasarjast Premium-liiga hõbeda noolija

Priscilla Õmblus
Copy
Väravavaht Karl-Romet Nõmme hiilgav töö kindlustas Tulevikule penaltiseeriani jõudnud heitluses Paide Linnameeskonna üle võidu.
Väravavaht Karl-Romet Nõmme hiilgav töö kindlustas Tulevikule penaltiseeriani jõudnud heitluses Paide Linnameeskonna üle võidu. Foto: Elmo Riig

Evald Tipneri 2020/2021. aasta karikasarja kaheksandikfinaalis tuli Viljandi Tulevikul maha pidada üks selle võistlussarja viimaste aastate rängemaid lahinguid, vastaseks tänavuse Premium-liiga kõige jõulisem medalinõudleja, turniiritabelis teist kohta oma haardes hoidev Paide Linnameeskond. Tulevik võitis Järvamaal mängitud kohtumises Paide vastu esimese poolaja, viigistas teise, hoidis Paide nullil ka lisaajal ning võttis penaltidraamas tänu Karl-Romet Nõmme hiilgavale tööle emotsionaalselt olulise võidu. 

Esimest poolaega alustas Paide oodatult üliteravalt ning surus Tuleviku oma väljakupoolele. Kiiret juhtväravat, oma tänavust kaubamärki, Paide aga kätte ei saanud. Viljandi mehed elasid järvalaste esimese surve üle, misjärel said ka ise üha kindlamalt mängu sisse. Paide domineeris küll palliga mängus täiesti selgelt, ent Tulevik panustas oma arsenali vahedaimale relvale ehk kontrarünnakutele. Nendega külvati Paidele mitteomaselt ohtrasti eksinud kaitseliinis omajagu ärevust.

26. minutil saatis Tanel Lang paremalt äärelt algatatud rünnaku lõpetuseks palli tagumise väravaposti  suunas, kus Nikita Komissarov Linnameekonna kaitsjate varjust välja astus ning täielikus üksinduses palli peaga rahulikult väravasse suunas. Eduseisu sai Tulevik nautida aga vaid minuti jagu, sest juba järgmisel rünnakul Paide viigistas. Edgar Turi nullnurga alt sooritatud pealelöögisarnane sööt võttis Kristjan Kase jalast totaalselt õnnetu rikošeti ning olukorda seni kontrollinud Karl-Romet Nõmm võis ootamatult väravavõrku sopsanud palli vaid silmadega saata.

Kaotatud eduseisust Tulevik end heidutada ei lasknud ning avapoolaja lõpp kuuluski kollasärkidele. Tehtud töö eest tuli tasu poolaja eelviimasel minutil, kui Paide kindamees Mattias Sapp pareeris Nikita Komissarovi pealelöögi, ent Paide kaitsja Joseph Saliste kaotas ära sellele sööstnud Kaimar Saagi ning too sai palli Sapi külje alt võrku lükata. Poolajale mindi Tuleviku 2:1 juhtimisel.

Teine poolaeg kulges Paide massiivse territoriaalse ja pisut vähem massiivse, ent siiski päevselge mängulise üleoleku tähe all. Tulevik aga mängis tasakaalukalt. Kontratest ajuti nõelates panustati ennekõike Paide mängu ülesehituse halvamisele keskväljal ning kaitseliinis asjade korras hoidmisele. Nii ei toonud Paide superrelv, sisse vahetatud Sergei Mošnikov mängusse mitte mingit muutust ning Linnameeskonna rünnakud jäid kas üldse tulutuks või lõi need tagasi Tuleviku väravasuul pööraselt kauni partii pakkunud Karl-Romet Nõmm.

Kümmekond minutit enne lõpuvilet platsile toodud värskete jalgadega ründaja abil aga sai Paide siiski oma tahtmise, sealjuures vahetult enne seda jättis Tulevik ühe minuti sees kasutamata kaks ideaalset võimalust mäng ära otsustada: Kaimar Saagi löök põrkas väravapostist tagasi ning Pavel Marin jättis realiseerimata üks ühele olukorra.

Kaks minutit enne normaalaja lõppu jäi Tuleviku keskkaitsepaaril omavahel jagamata vaid mõned minutid varem platsile sekkunud tipuründaja Edrisa Lubega, kes kahe mehe vahelt läbi astus ja vasakult äärelt tulnud tsenderduse segamatult väravasse suunas. 2:2 ja ees ootas lisaaeg.

Lisaaja mõlemat poolt valitses täielikult Paide, kuid ka Viljandil olid omad võimalused mängu võit endale napsata. Teisel lisaveerandtunnil langes Tulevik aga kogu meeskonnaga oma trahvialasse ning kaitses ennastunustavalt oma väravat Paide kohati mõistusevastaselt raevukaks muutunud rünnakute vastu. Karl-Romet Nõmm tõrjus ja püüdis, kaitseliin blokeeris, Paide lõi ka mööda ja üle ning 120 minuti täitudes kõlas kohtuniku vile, mis tähistas tõsiasja, et karikasarjas edeneja otsustatakse penaltiseerias.

Esimesena asus lööma Paide. Nõmm tõrjus Kevin Kauberi löögi, ent see läks kordamisele, sest kohtunike hinnangul astus Nõmm liiga vara väravajoonelt välja. Teisel katsel sai Kauber palli võrku. Tuleviku poolt vastas tabava löögiga Pavel Marin. Paide teisena läks lööma Martin Kase, kelle Karl-Romet Nõmm mentaalselt läbi küpsetas, näidates enne lööki käega paremale ülanurka, ning provokatsioonile allunud Kase põrutaski palli paremast väravanurgast jõuga üle.

Nikita Komissarov viis järgmise löögiga Tuleviku penaltiseeriat 2:1 juhtima. Paide poolt lööma asunud Edgar Turi pealelöögi tõrjus Nõmm. Paraku vastas samaga Mattias Sapp, kes võttis ära Sander Kapperi penalti. Edrisa Lubega kaval penalti viigistas seisu 2:2-le, ent kui Kaimar Saag oli omalt poolt täpse löögiga vastanud ja Tuleviku 3:2 ette viinud, läks Paide poolt viimase mehena lööma Karl Mööl. Nõmm tõrjus taas: Tulevik kindlustas penaltidraamas veerandfinaalikoha!

Kevadel jätkuvas karikasarjas on praegu veel mängimata üks kuueteistkümnendikfinaal ning kaks kaheksandikfinaali. Eile lükati ootamatult edasi Narva Transi ja Kohtla-Järve jalgpalliklubi vahel aset leidma pidanud kaheksandikfinaali mäng, sest Transi ridades tuvastati koroonapositiivse inimese lähikontaktne. Pidamata kuueteistkümnendikfinaalist Tallinna FC Flora ja Põhja-Sakala meeskonna vahel ootab oma kaheksandikfinaalivastast veel FC Kuressaare.

Koroonauudiseid tuli eile veel teisigi: vaid poolteist tundi enne avavilet jäeti ära Tallinna derbi, sest FCI Levadia meeskonnas langes mängija koroonaviiruse küüsi. Pühapäevane Tuleviku võõrsilmäng Tallinna Kaleviga peaks toimuma plaanikohaselt, ent asjaolud muutuvad tundidega ning sajaprotsendilise kindlusega väita, et too kohtumine teoks saab, pole võimalik. Löögi all on ka Premium-liiga lisaringi mängud.

Värskeima info hetkeolukorra kohta leiab alati Tuleviku klubi kanalitest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles