Tänased purjus lapsed on peenhäälestus võrreldes nende vanemate põlvkonnaga

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy

«Koolivaheaeg lõppes 14 purjus noorele politsei hoole all.» Nii pealkirjastasin ma artikli, mis võttis kokku politsei läinud nädalavahetuse tööd Viljandimaal. Olen täiesti nõus, et noortele peab rääkima alkoholi tarvitamise ohtudest ja et alla 18-aastane ei tohi alkoholi osta ega tarvitada, aga hukka mõistma ma neid uudises kaudselt nimetatud noori ei tõtta: see oleks lihtsalt silmakirjalik.

Praegused 16-17-aastased võiksid uurida oma vanematelt, kuidas nood selles vanuses omadega hakkama said. 45-aastaste eest võin ise kõnelda. Tagantjärele hinnates oli 1990. aastate keskpaik keskkoolinoorele unelmate aeg. Ma ei ole senini kindel, kas üleüldse oli mingit seadust, mis keelas alaealisel poest alkoholi ja sigarette osta. Ja kui see oli, siis kus oli vanusepiir?

Igal juhul oli ühiskond ühelt riigikorralt teisele ülemineku tõttu omadega sassis ja reegleid sama hästi kui polnud. Politsei tegeles tapmiste, relvastatud röövide ja teiste väga raskete juhtumite lahendamisega ning tuhandetes seitse päeva nädalas ööpäev läbi avatud Eesti keldripoodides järge ajada polnud mahti. Kaupmees oli toona aga kauboikapitalist, kes pidi müüma nii palju, kui suudab, ja ostjale otsa vaatamine ei kuulunud tema ülesannete hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles