Endel Velistel on 90. sünniaastapäev

Maarja Möldre
Copy
Paarkümmend aastat juhtis Veliste Viljandi fotoklubi.
Paarkümmend aastat juhtis Veliste Viljandi fotoklubi. Foto: Viljandi Muuseumi kogu

Täna, 27. oktoobril on 90. sünniaastapäev legendaarsel fotograafil Endel Velistel, kes jäädvustas lehepiltnikuna Viljandimaa elu nelja aastakümne vältel.

Pärnumaal Uulus sündinud ja kasvanud Endel Veliste hakkas fotograafiaga tegelema keskkooli ajal Pärnus. Ta lõpetas Tallinna õpetajate instituudi ajalooõpetaja kutsega ja suunati Uusna kooli õpetajaks. Seal töötas ta neli aastat.

1955. aastal kutsus toonane ajalehe Tee Kommunismile toimetaja Kalev Raave Endel Veliste põllumajandusosakonda juhatama, pidades ühtlasi silmas tema fotograafioskusi. Tol ajal ja aastaid hiljemgi polnud toimetusel fotograafikohta.

Esimesena kirjutas ajalehefotograafi ameti tema tööraamatusse Eesti telegraafiagentuur 1961. aastal. 1962. aasta 1. juunist kuni 2000. aastani töötas Endel Veliste Viljandimaa ajalehe fotograafina. Viimasel aastal tegutses ta vabakutselisena, olles füüsilisest isikust ettevõtja.

Ajalehtedes ilmus tema karikatuure ning tema koostatud ristsõnu spordi, kirjanduse, geograafia ja muudel teemadel.

Paarkümmend aastat juhtis Veliste Viljandi fotoklubi, mis tegi oma ettevõtmistega Eestis ilma. Ta on saanud auhindu Eesti-Soome fotovõistlustelt ja muudelt fotokonkurssidelt ning teda on tunnistatud aasta parimaks ajalehefotograafiks.

Endel Veliste omandas nii Eesti fotomeistri kui ka Eesti NSV teenelise ajakirjaniku nimetuse. 1996. aasta tegevuse järel sai ta Viljandi aasta isiku nimetuse - teisena, esimene oli Arnold Kimber.

Endel Veliste lahkus meie hulgast 2001. aasta 10. märtsil.

Endel Veliste sai ahuhindu paljudelt fotokonkurssidelt.
Endel Veliste sai ahuhindu paljudelt fotokonkurssidelt. Foto: Viljandi Muuseumi kogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles