Talvine mets ootab tuhandeid lapsi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) korraldab 2. märtsini Eesti looduskeskustes lasteaia- ja koolilastele tasuta loodusõppeprogramme, viies nad talvisesse metsa.

Lasterühmadel on võimalik valida viiekümne loodusõppeprogrammi vahel, mis korraldatakse kaheksateistkümnes RMK looduskeskuses.

«Et eelmistel aastatel on selle ettevõtmise vastu ilmutatud suurt huvi, otsustasime tänavu teha talvekampaaniat märtsi alguseni,» rääkis RMK loodushariduse peaspetsialist Helen Luks. Ta lisas, et tänu sellele saavad looduskeskused pakkuda lastele rohkem programme.

Seekordse kampaania põhirõhk on talvise looduse tutvustamisel.

«Klassi- või lasteaiakaaslastega metsa minna ning oma silmaga lindude ja loomade tegutsemise jälgi näha pakub lastele alati rohkem avastamisrõõmu kui klassiruumis õpitu või raamatust nähtu,» kõneles Helen Luks. Ta tõdes, et mahasadanud lumi loob selleks head võimalused.

Viljandimaal on lastel võimalik osaleda loodusretkedel, mis korraldatakse Aimla ja Soomaa looduskeskuses.

Aimla keskuse programm kannab nimetust «Siga oli siin...». Seal uurivad lapsed lumele jäänud imetajajälgi, imetlevad lumemütside alla mattunud puid, kuulavad salapäraseid metsahääli, tutvuvad jahimeeste tegemistega ning räägivad loodushoidlikust mõtteviisist. Retk lõpeb soojendava puhkepausiga lõkketule ääres.

Soomaa looduskeskus pakub rühmadele kahte programmi.

«Kas on linnukesel muret?» tutvustab lastele lindude talvist elu ja toiduahelat. Üheskoos uuritakse, kuidas ja kus linnud talvel elavad, kes on olnud Eestis aasta linnud ning milliseid tegutsemisjälgi jätavad sulelised loodusesse.

Programmis «Metsaelanike aastaring — talv» otsivad ja määravad lapsed juhendaja abiga tuntumate kodumaiste loomade tegutsemise jälgi. Nad kirjeldavad ka aastaaegade eripära ja kuulavad metsas kostvaid hääli.

Et ennast metsaretkel hästi tunda, tuleb lastel selga panna ilmastikukindlad riided ja jalanõud.

RMK pakutavatesse programmidesse registreerimine on juba alanud: rühma saab kirja panna veebilehel www.rmk.ee, kus tutvustatakse ühtlasi lähemalt sihtkohti ja programmide sisu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles