Covid-19 ⟩ Viljandimaale lisandus veel üks positiivne proov, nakkus saadi sünnipäevapeolt

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Viljandis saab koroonaviiruse proovi anda turuplatsi servas asuvas proovivõtupunktis.
Viljandis saab koroonaviiruse proovi anda turuplatsi servas asuvas proovivõtupunktis. Foto: Elmo Riig

Eestis tuvastati viimase ööpäevaga 71 uut koroonaviiruse juhtu, nakatumiskordaja on tõusnud üle 53. Viljandimaale lisandus üks nakatunu, kes oli nakkuse saanud sünnipäevapeolt. Maakonnas on nakatumiste arv terviseameti andmetel nüüd 38 ning nakkuskordaja on ületanud 19 piiri.

Eestis analüüsiti viimase ööpäevaga 2686 haigust COVID-19 põhjustava uue koroonaviiruse esmast proovi. Enim uusi nakatunuid lisandus seekord Ida-Virumaale, kus nakatumine tuvastati 31 inimesel. Harjumaale lisandus viimase ööpäeva jooksul 26 ning Pärnumaale, Põlvamaale ja Valgamaale kaks nakatunut. Lääne-Virumaale, Saaremaale, Võrumaale ja Viljandimaale lisandus üks uus koroonaviirusesse nakatumine.

Lõuna regionaalosakonna jälgimisel on praegu üle 360 inimese, kellest 60 on ka haigestunud. Jälgimisel on üks aktiivne kolle Võrus, sellega on praeguseks teadaolevalt seotud 23 haigestumist.

Viljandimaal pole praegu aktiivset kollet tuvastatud.

Neljal äsja nakatunul polnud rahvastikuregistris elukohta märgitud. Reeglina on sellisel juhul tegemist välismaalasega.

Ööpäeva jooksul suri Tartu ülikooli kliinikumis koroonaviirusesse nakatunud 83-aastane naine. Eestis on koroonaviirus nõudnud praeguseks 67 inimese elu.

Terviseamet paneb südamele: kandke maski ja ärge minge reisile

Järgmised nädalad on kriitilised viiruse kontrolli alla saamiseks. Maski kandmine ei ole Eestis küll kohustuslik, kuid mask on väga hea meede lisaks distantsi hoidmisele, heale käte- ja respiratoorsele hügieenile. Maski tuleb kanda kõigil mis tahes haigussümptomitega inimestel avalikus kohas viibides või vältimatu lähikontakti korral. Maski peaksid kandma kõik koroonaviirusesse haigestunute kontaktsed, isegi siis kui sümptomeid veel pole. Maski tasub kanda rahvarohketes suletud ruumides, näiteks poes, kaubanduskeskuses ja bussis.

See on tungivalt soovitatav just nendes piirkondades, kus on tekkinud uued nakkuskolded.

Maski tuleks kanda ka väljas rahvarohketes kohtades viibides, kui pole võimalik hoida võõraste inimestega distantsi. Oluline on maski paigaldada, kanda ja eemaldada õigesti, ennast nakatamata. Pärast maski eemaldamist tuleb käed desinfitseerida.

On oluline, et me kasutaksime kõiki võimalusi, mis aitavad pidurdada viiruse leviku edasist laienemist. COVID-19 haigus hakkab jõudma elutähtsate teenuste ja riskirühmadeni (haiglatesse ja hooldekodudesse). Arvestades viiruse leviku kasvu maailmas ja Euroopas, tuleb välisreisid jätta ära ning veeta koolivaheaeg Eestis. Igaühe käitumisest sõltub, kas saame vältida suuremaid piiranguid ja jätkata tavapärast elu.

Et lähikontaktiks peetakse olukorda, kus inimesed viibivad teineteisele lähemal kui 2 meetrit ja pikema aja jooksul kui 15 minutit, siis haigena koosviibimisele minek on kindel viis oma sõpru nakatada – sageli viibitakse tunde tihedalt koos kinnises ruumis ning räägitakse valjul häälel. See aitab viiruseosakestel aga veelgi paremini levida.

Kindlasti võiksid üritustel osalejad oma telefoni paigaldada koroonaäpi HOIA, mis aitab võimalikku lähikontakti tõhusamalt tuvastada.

Allikas: terviseamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles