Viljandist saab laupäeval kangakudujate pealinn

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna juhataja Ave Matsin annab infopäeval ülevaate villatööstuse muredest ja rõõmudest Eestis.
Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna juhataja Ave Matsin annab infopäeval ülevaate villatööstuse muredest ja rõõmudest Eestis. Foto: Marko Saarm

3. oktoobril koguneb Viljandisse infopäevale umbes 70 kangakudujat kogu Eestist. 18. korda teoks saava infopäeva teema on "Oma moodi rõivakangas" ning keskendutakse kohalikule lambavillale.

Eesti rahvakunsti ja käsitöö liidu kangakudujate alaliidu esindaja Karmen Kroonmäe andis pressiteate vahendusl teada, et Viljandis tuleb üle-eestiline kangakudujate infopäev esimest korda. Tegutsetakse aset Sakala keskuses ja Viljandi kultuuriakadeemia Vilma õppehoones.

Esimene pool päevast sisustatakse  ettekannetega. Rahvusliku käsitöö osakonna juhataja Ave Matsin annab ülevaate  villatööstuse muredest ja rõõmudest Eestis. Lambakasvataja ja tekstiilimeister Taive Peedosaar kõneleb Eestis kasvatatud villaloomade lõngadest valminud rõivakangast, moelooja ja õppejõud Triin Amur tutvustab kokkutulnutele disaintoodete loomist kohalikust lambavillast.

Infopäeva õpitubades saavad osalejad teadmisi ja oskusi kangakudumise tehnikatest, käsitsi villatöötlemisest ja ketramisest ning Vilma villakoja tööprotsessidest. Ürituse ajal saab vaadata akadeemia rahvusliku tekstiili üliõpilaste kangastelgedel kootud esemete näitust.

Päeva tähtsündmus on Kangasulase auhinna väljakuulutamine. Kõik infopäeval osalejad saavad tuua näitusele "Oma moodi rõivakangas" enda kootud kangaid või valmisesemeid, mis on mõeldud kandmiseks tänapäeval. Oma lemmiku valivad välja infopäeval osalejad.

Enamasti on käsitöölisel lõnga ikka vähe ja puudub just oluline lõng või toon. Kangakudumiseks vajalikke varusid aitavad täiendada Muru villavabriku perenaine Liina Lehis ja osaühingu Kangaspuu esindaja Margot Marks.

"Kangakudumine kogub populaarsust nii Eestis kui Põhjamaades," ütles Matsin. "Paljud inimesed soetavad endale koju teljed ning osalevad põhjalikel täienduskoolitustel ja -kursustel." Ta lisas, et infopäev loob kangakudujatele võimaluse omavaheliste sidemete tihendamiseks ja kogemuste vahetamiseks ning tutvustab osalejatele kultuuriakadeemias rahvusliku tekstiili eriala kangakudumise õppe- ja arendustööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles