Eelvaade ⟩ Räsitud ridadega Tulevik võtab vastu igipõlise rivaali

Copy
Gerdo Juhkam (esiplaanil) saab Marco Budici vigastuse tõttu tõenäoliselt üle tüki aja oma keskkaitsepartneriks Alex Roosalu, kes möödunud voorus nohu tõttu mänguluba ei saanud.
Gerdo Juhkam (esiplaanil) saab Marco Budici vigastuse tõttu tõenäoliselt üle tüki aja oma keskkaitsepartneriks Alex Roosalu, kes möödunud voorus nohu tõttu mänguluba ei saanud. Foto: Marit Stepanova

SUURIM VÄRAVAKÜTT Pavel Marin kannab mängukeeldu. Narvas ninaluumurru saanud mängumootori Sander Kapperi mängukõlbulikkuse kohal ripub küsimärk. Äärekaitsja Mark Edur on meeskonna juurest lahkunud ning põhikeskkaitsja Marco Budici ränk vigastus hoiab teda palliplatsilt eemal.

​Täpselt nii keerulises olukorras on Viljandi Tuleviku esindusmeeskonna peatreener Sander Post enne 22. vooru kohtumist koduväljakul, milles tuleb võõrustada viimaste aastate üheks põhimõttelisemaks kujunenud vastasseisu raevukat rivaali, FC Kuressaaret. Neli põhikoosseisumängijat on puudu. Mis saab? Kuidas saab? Mis edasi saab? Fännidel on küsimusi palju. Sander Post aga on tüüne nagu Viljandi järv varasügisesel soojal pärastlõunal.

"Mehi meil on ja mängima peavad need, kes mängima peavad," sõnas Post esindusmeeskonna reede õhtul enne mängueelset treeningut. "Loomulikult tunneme põhitegijatest puudust ja mõningaid muudatusi koosseisus tuleb teha, aga selles olukorras pole ei mulle ega meestele midagi uut. Koosseisus on tagasi Jonas Tossou ja Alex Roosalu, ka pingilt on mehi võtta. Mängijad teevad trennides keskendunud tööd, on enesekindlad ja usuvad üksteisesse. Ma ei näe põhjust, miks treenerid peaks teisiti mõtlema. Mäng tuleb tuline, nagu Kuressaarega alati on olnud ja parem meeskond võidab. Midagi lihtsat meid ees ei oota, aga päris kindlasti pole ka saarlastel põhjust oodata kerget mängu, linnataadionil pole neil kunagi lihtne olnud."

Sander Posti märkus "parem meeskond võidab" on asjakohasem kui treener seda öeldes ehk ise silmas pidas, sest faktid ei valeta: viiki mängisid need meeskonnad omavahel viimati kümme ja pool aastat tagasi, 24. aprillil 2010, kui Viljandis 0:0 lepiti. Tõsi, iseseisva Viljandi Tuleviku jalgpalliareenile astumiseni jäi siis veel täpselt aasta: Viljandi eest mängisid toona eranditult Tallinna FC Flora süsteemi mehed. Näiteks käisid tänastest Premium Liiga mängijatest platsil  praegune Paide Linnameeskonna kaitsja Sander Sinilaid ning homme hoopis Kuressaare vormis väljakule jooksev Rauno Tutk. Vahetusest aga sekkus tänane FC Flora abitreener Joel Indermitte. Kuressaare toonasest, samuti Floraga tihedalt seotud olnud koosseisust pole tänaseks klubisse aga enam ainsatki Premium Liigas pallivat mängijat järele jäänud.

TÄPSELT AASTA PÄRAST toda nullimängu alustas iseseisev Tulevik Raiko Mutle ja Rain Tölpuse eestvedamisel Premium Liiga pääset püüdma teisest liigast. Nullimängu järel on Tulevik ja Kuressaare pidanud veel 17 omavahelist kohtumist, muist neist esiliigas, ning tasaseisu pole neist lõpuvile järel tunnistatud ainsamaski. Tänavuses kevadringis alistas Tulevik saarlased Viljandis 5:0, ent kaotas järgmises ringis võõrsil 3:0. Ja lugu jätkub...

FC Kuressaare nimistust laupäeval mängukeeldu kandvaid mehi ei leia. Ometi tabas kohtumise ka saarlaste meeskonda tugev tagasilöök, kui reedel selgus, et võistkonda ei saa aidata põhikeskkaitsja Märten Pajunurm, kes jääb eemale koroonaviirusesse nakatunud töökaaslasega kokkupuutumise tõttu. Töökaaslane, olgu öeldud, ei ole jalgpallur, vaid Pajunurme kolleeg tema igapäevatöölt: Pajunurm on üks väheseid mehi Premium Liigas, kes töötab mängimise kõrvalt põhikohaga "tavalisel" töökohal.

Viljandi meeste olukorra turniiritabelis muudaks Kuressaarelt kolme võidupunkti võtmine üpriski turvaliseks, kui silmas pidada tabeli esikuuiku kohta, mida tänavu jõuliselt sihitakse: hetkel istub Tulevik 27 punkti teeninuna ajaloo parimal positsioonil ehk liigatabeli viiendal real ning edestab kuuendal kohal platseeruvat Tartu Tammekat kolme punktiga, seda ühe vähempeetud mängu juures. 18 punkti kogunud saarlased aga ei ole samuti unistust kuuendast kohast maha matnud: nemad on praegu kaheksandad ning jäävad tartlasist maha kuue punktiga, samas ollakse vaid ühe punkti kaugusel üleminekumänge tähistavast üheksandast tabelireast.

Meenutuseks: hooaja lõpuks teenitud kuues koht tähendab klubile kindlat kõrgliigasse püsima jäämist järgmiseks aastaks ning hilissügiseses mänguringis tuumakaid kohtumisi tippmeeskondadega. Seitsmenda kuni kümnenda koha meeskonnad aga jäävad omavahel pidama relegatsioonilahinguid ning selgitavad välja kõrgliigakohast ilmajääja ning üleminekumänge pidama sunnitud meeskonna.

MIS OTSUSTAB LAUPÄEVASE kohtumise tulemuse ja mida peab Tulevik tegema, et väljuda võitlusest kilbiga, mitte kilbil? Vastust sellele küsimusele teab kindlasti peatreener Post, ent jalgpallivaatlejad võivad üpris kindlalt arvata, et võidupunktid teenib laupäeval parema kaitsega meeskond. Kuressaare on äärmiselt agressiivse ründemängu stiiliga võistkond, ent sarnaselt Tulevikule lasknud endalegi lüüa üpris palju väravaid. Et vastus veelgi segasem saaks, olgu üle korratud, et mõlema võistkonna kaitseliinid on laupäevase kohtumise eel haavatud ja haavatavad. 

Kindlasti panustab ülemeremeeskond oma talismanile ehk ääreründajale Sander Lahele, kes on löönud viiendiku nende selle hooaja tabamustest. Tulevikul on rünnakul varieerimisvõimalusi saarlastest enam, ent kaitse kitsaskohtade lappimise tõttu võib oodata ümberkorraldusi ka selles liinis.

Kokkuvõtvalt: päikseline ja soe vananaistesuve laupäeva pärastlõuna linnastaadionil tõotab Viljandi linnarahvale pakkuda tulist jalgpallietendust, millest ei maksa ilma jääda.

Kohtumise avavile kõlab linnastaadionil kell 13, staadioni väravad avatakse tund varem. Tuleviku klubi palub mängule tulijail austada viirusepuhangu aegseid ühiskondlikke reegleid ning hoida kassa- ja puhvetijärjekorras kaaslinlastega paarimeetrist vahet, jätta tribüünile istudes vähemalt kaks tühja tooli ka iseenda ning võõraste inimeste vahele ning jääda kehva enesetunde korral koju. Staadionil on tasuta saadaval käte desinfitseerimise vahendid ning müügil korduvkasutatavad näomaskid. Pasunate ja muu puhutava fänniatribuutika kasutamine ei ole lubatud.

Samuti ärgitab Tulevik mängu külalisi ostma mängupileti elektroonilisel kujul klubi kodulehelt, et staadionikassas tarbetuid kontakte vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles