Tartu 2024 ⟩ Viljandi linnavolikogu kiitis heaks kultuuripealinna programmis osalemise

Triin Loide
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Viljandi linnavolikogu otsustas 24. septembril toetada koostöölepingu sõlmimist sihtasutusega Tartu 2024.
Viljandi linnavolikogu otsustas 24. septembril toetada koostöölepingu sõlmimist sihtasutusega Tartu 2024. Foto: Viljandi linnavalitsus

Viljandi linnavolikogu jõudis neljapäevasel istungil otsusele, et linn toetab koostöölepingu sõlmimist sihtasutusega Tartu 2024. ​Veel sõlmimata koostööleping kinnitab Viljandi tulevase Euroopa kultuuripealinna sihtasutuse partneriks ja määrab ka kindlaks linna rahalise panuse selle ettevõtmistesse.

Viljandi linnavolikogu esimehe Helir-Valdor Seedri sõnul on kultuuripealinna aasta ettevalmistamine ja läbiviimine Lõuna-Eesti omavalitsuste suurim ühine ettevõtmine ja terve Eesti 2024. aasta tippsündmus, milles Viljandil on oluline roll.

"Koostöö tartlaste ja teiste kaasatud omavalitsustega loob võimalused täiesti uue piirkondliku võrgustiku tekkeks," ütles ta. "Varem Euroopa kultuuripealinna tiitlit kandnud omavalitsuste kogemused näitavad, et lisaks positiivsele majanduslikule mõjule on suursündmuse korraldamine andnud oluliselt indu juurde kogu kohalikule kultuurielule."

Linnapea Madis Timpson ütles, et nüüd, kui volikogu on koostöölepingu sõlmimist toetanud, saavad Viljandi kultuurikorraldajad edasi minna juba alanud projektidega. "Juba praegu teevad näiteks Kondase keskus ja Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia Tartu 2024 meeskonnaga tihedat koostööd," lausus ta. "Alles paari nädala eest oli pärimusmuusika aidas "Kultuurikompassi" foorum, mis oli esimene Tartu 2024 programmi kuuluv sündmus väljaspool Tartut. Usun, et meie inimestel on sellest koostööst palju võita ja kultuuripealinna aasta jätab positiivse jälje kogu Lõuna-Eesti kultuuri- ja turismimaastikule."

Tartu linnavalitsus on kultuuripealinna tegevuste ettevalmistamiseks, kultuuriprogrammi väljatöötamiseks ja elluviimise korraldamiseks asutanud sihtasutuse Tartu 2024, mis taotleb koostööd 19 Lõuna-Eesti omavalitsusega. Neist 12 on juba saanud volikogu heakskiidu kultuuripealinna projektis osalemiseks. Esimesed tegevuskavad koostatakse 2021. aastaks ning esimesed aruanded 2022. aasta alguseks. Tartu 2024 sihtasutuse teabejuhi Kalle Paasi kinnitusel sõlmitakse koostööleping kõigi omavalitsustega samal ajal ja üheskoos, pidulik allkirjastamisüritus on ilmselt jaanuaris.

8. septembril oli Viljandis esimene Tartu 2024 Euroopa kultuuripealinna aasta programmi kuuluv üritus: "Kultuurikompassi" foorum, milles arutati erivajadustega inimeste ligipääsu kultuurile ja haridusele. Üritusest sai lisaks kohalviibijatele digilahenduste abil osa umbes 1300 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles