Hommikused ajalehed tulevad õhtuhämaruses

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile oma postkastide juures «Sakalale» muret kurtnud Sinialliku küla elanike sõnul on hiline kojukanne võtnud neilt põhjuse ajalehti tellida.
Eile oma postkastide juures «Sakalale» muret kurtnud Sinialliku küla elanike sõnul on hiline kojukanne võtnud neilt põhjuse ajalehti tellida. Foto: Elmo Riig / Sakala

Olgugi et Viljandi majad paistavad ilusa ilmaga osa Sinialliku küla postkastide juurde kenasti kätte, jõuavad ajalehed sinna alles kella 16-ks.

Elanikud ei taha sellega leppida, sest õhtuks on enamik päevalehtede sisust värskuse kaotanud ning nende tellimisele kulutatud raha on maha visatud.

Maakonnakeskuse piirist umbes 3,5 kilomeetri kaugusel asuvate postkastide omanikud rääkisid, et neil polnud eelmise aasta alguseni kojukannet korraldavale Eesti Postile etteheiteid, sest kirjakandja peatus nende teeotsas juba varavalges. Ühel hetkel aga korraldati tema teekond ümber ning osa Sinialliku külast jäi selle lõppu.

Postiljoni ei süüdista

«Asi pole postiljonis, tema teeb tööd hoolsasti, aga paistab, et Eesti Post on kulude kokkuhoiu tuhinas postiringi liiga suureks venitanud ja kirjakandja ei jõua siia mingi valemiga varem. Ta on meilt isegi vabandust palunud,» rääkis Rein Pitkäärt, üks kümmekonnast Sinialliku elanikust, kes eile maanteepervel «Sakalaga» oma muret jagas.

Madis Olmi, aga ka mitme teise arvates on riigile kuuluv ettevõte kulude optimeerimisega liiale läinud, seades löögi alla kliendid.

Ei taha leppida

«Kujutan ette, kuidas nad ütlevad, et Lätis on asi veel hullem, sest seal laupäeviti lehed üldse ei käi; et Kasahstanis kantakse posti sootuks üks kord nädalas või et Venemaal tuuakse ainult neid lehti, mis räägivad poliitiliselt õiget juttu. Aga kas see tähendab, et me peame vaikides leppima? Mina nii ei arva,» sõnas Madis Olm.

Kaja Land on Eesti Posti tähelepanu probleemile juhtinud nii telefonitsi kui kirjalikult kodulehe vahendusel. Abi pole sellest seni olnud. Telefonis olevat talle nipsakalt vastatud, et töö on korraldatud võimalikult optimaalselt, ega antud lootust olukorra paranemiseks. Kirjalikele pöördumistele pole Landi väitel üldse vastatud.

Eesti Posti kommunikatsioonijuhi Inge Suderi selgituse kohaselt alustab kõnealust kanderingi teenindav postiljon oma igapäevast teekonda Sinialliku küla ühest servast ning lõpetab sama küla teises servas. Vahepeal peab ta läbi sõitma 85 kilomeetrit ning täitma ligi 560 postkasti. Nii on juhtunud, et sama küla elanikud saavad saadetised kätte mitmetunnise vahega.

Suderi sõnul on püütud postiringid teha võimalikult optimaalsed, pidades silmas, et viimane postkast peab olema täidetud kella 16-ks sõltumata sellest, millises Eesti punktis see asub. Kommunikatsioonijuhi ütlemist mööda on sellise ajalise korralduse juures nii autod kui töötajad maksimaalselt rakendatud. Samas kinnitas ta, et üldjuhul lõpevad postiringid siiski paar tundi varem.

«Siniallikut puudutaval kanderingil on meil detsembri keskpaigast ametis uus töötaja. Kindlasti saab ta õppides kogemusi ja kiirust juurde, aga ka täna (eile — toimetus) oli ta juba kell 14 Viljandi kandekeskuses tagasi. Seega ei saa väita, nagu lõpeks kanne kogu aeg kella 16-ks. Kui on tulnud ette hilinemisi, siis nende pärast palume mõistagi vabandust,» rääkis Suder.

Kiirem on kallim

Kommunikatsioonijuhi sõnul on teoreetiliselt võimalik luua ka selline kojukandesüsteem, mis tagab kõigile värsked ajalehed juba varahommikuks, kuid see tähendaks teenuse kallinemist. Tekiks küsimus, kas kliendid on nõus selle eest praegusest enam maksma.

Eesti Posti kirjakandjad toimetavad saadetisi maapiirkondades kätte autoga ning asulates jala ja jalgrattaga. Postiautod väljuvad Viljandis paiknevast kandekeskusest, aga ka Karksi-Nuiast, Mustlast, Suure-Jaanist ja Kolga-Jaanist. Ettevõte kasutab seejuures 13 füüsilisest isikust ettevõtjat, kellest osa tegeleb mitme kanderingiga.

Viljandis, Viiratsi alevikus ja Jämejala külas pakub Eesti Postile konkurentsi Eesti Meediale ja Ekspress Grupile kuuluv Express Post.

ARVAMUS

KAJA LAND,
Sinialliku küla elanik

Maakonnalehte olen seni ikka tellinud, sest tahan kohalike uudistega kursis olla, aga näiteks «Postimehest» otsustasin hiljuti loobuda. Sealsed üle-eestilised päevauudised on õhtuks, kui kirjakandja tuleb, juba vananenud — raadio ja televisioon edastavad neid ju samuti. Ma lihtsalt ei taha päevalehte õhtul lugeda!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles