Lind, kes eelistab uusi pesakaste

Karl Adami
, loodusfotograaf
Copy
Iga emaslinnu saabudes hakkab isane näitama kokkukrahmatud pesaõõnsusi ja nii võibki ühel isasel olla mitu paarilist.
Iga emaslinnu saabudes hakkab isane näitama kokkukrahmatud pesaõõnsusi ja nii võibki ühel isasel olla mitu paarilist. Foto: Karl Adami

Tavaliselt on esimesed ­aeda jõudnud must-kärbsenäpid mind rõõmustanud juba mahlakuul, kuid tänavu silmasin arglikku must­valge rüüga isaslindu alles mais. Rahesadude ja vingete tuuleiilide vahel käis härra vargsi pesakaste revideerimas, kuni tabas end vististi mõttelt, et on sellega hiljaks jäänud, ja taandus hoovitagu­sesse metsa.

Nimelt olid aias jõudnud end pesakastidesse sisse seada nii ­salu- kui rasvatihased. Nördinud must-kärbsenäpiisaslind avas noka kuuse-männi segametsas. Tal polnud aimugi, et mõni päev pärast aiakülastust kupatas südikas põldvarblane huviväärsetest pesakastidest välja mõlemat liiki tihased ning kastid jäid tühjalt aeda kaunistama.

Enamasti olen kohanud must-kärbsenäppe, kes pesaõõnsuse ­nimel on olnud valmis suisa elu loovutama, olgu konkurent liigikaaslane, mõni tihastest, lepalind või põldvarblane. Must-kärbsenäpp ei kaitse niivõrd territooriumi, kuivõrd konkreetset pesaõõnsust. See isaslind aga nähtavasti ei hoolinud konfliktidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles