Kiirabile tuli taas tööd juurde

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Kallas tänab kõiki erakorralise meditsiini osakonna ja kiirabi töötajaid, kes nii-öelda eesliinil inimestele abi annavad.
Mati Kallas tänab kõiki erakorralise meditsiini osakonna ja kiirabi töötajaid, kes nii-öelda eesliinil inimestele abi annavad. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi haigla andmete järgi kasvas siinse kiirabi väljasõitude hulk neljandat aastat ning jõudis viimase üheksa aasta kõrgeimale tasemele.

Ambulatoorse ravi ja diagnostika kliiniku ülemarst Mati Kallas ütles, et eelmisel aastal läks kiirabis kirja 9115 väljasõitu, mida on 404 võrra rohkem kui aasta varem.
Nii palju väljasõite pole Viljandi kiirabi teinud 2003. aastast, mil Viljandi kiirabiga ühinesid Abja ja Suure-Jaani brigaad.

«Aasta-aastalt on kiirabikutsete arv aina kasvanud, kuigi inimeste arv maakonnas endiselt väheneb. Seda võib seostada ühest küljest elanikkonna vananemisega ja teisalt perearstiabi kättesaadavuse halvenemisega, eriti maapiirkondades,» selgitas Kallas.
Väljasõitude üldarvu suurenemisega koos kasvas õnnetuste arv: 91 võrra 1201 juhtumile. Liiklustraumasid pani kiirabi kirja 109 (üks tunamullusest vähem), olme­traumasid 846 (69 rohkem), töötraumasid 36 (neli rohkem) ja sporditraumasid 46 (kuus rohkem).

«Rõõmustamiseks põhjust ei ole. Põhiliselt tuleb tõus olmetraumade kasvu arvelt,» nentis Mati Kallas. «Suurenenud on ka vägivallaga seotud traumade ja suitsiidide hulk, kuid nende täpset arvu öelda ei oska, sest meie statistika kajastab vaid neid juhtumeid, kus kiirabi on kohal käinud. Suitsiidi-, uppumis- ja muude surmade tegelik arv saadakse surmatunnistuste analüüsimise järel.»

3309 patsienti haiglasse

Kiirabi viis läinud aastal haiglasse 3309 patsienti (149 võrra tunamullusest vähem), mis on ligikaudu 36 protsenti kiirabi abistatud patsientidest. Tartu ülikooli kliinikumi sõidutati kiirabi korras 169 haiget.

Kallase andmeil sai Viljandi haigla erakorralise meditsiini osakonnas ehk haigla vastuvõtus mullu abi 15 988 patsienti, see on 44 rohkem kui aasta varem. Raskeid haigeid, kes vajasid hospitaliseerimist või kõrgemasse ravietappi suunamist, oli enam-vähem sama palju kui varem. «Kümnendi keskmine visiitide arv on umbes 15 000 aastas ja meie haiglas on see viimastel aastatel olnud kerge tõusutrendiga.»

Töö aastavahetusel

Eelmise aasta viimased väljakutsed tulid kiirabile kell 23.34 Abjast, kus 26-aastane naine oli trepil kukkunud ja saanud peatrauma, ning kell 23.38 Viljandist, kus 75-aastast naist oli tabanud tugev kõhuvalu.

Uus aasta algas kiirabile raketiõnnetustega. Esimene väljakutse saadi juba kell 00.05 Viljandisse Endla tänavale: 63-aastase mehe käes oli lõhkenud rakett, mis amputeeris tal osaliselt vasema käe pöidla ja esimese sõrme.

Ilutulestikuvigastusi oli veel mitu. Paistu vallas vajasid kaks 17-aastast noormeest abi, sest plahvatanud rakett oli põletanud neil nägu ja käsi. Halliste vallas oli ilutulestiku tahm põhjustanud 18-aastasele neiule kerge silmatrauma.

Kell 00.22 tuli väljakutse Viljandisse, kus kolmekümnendates aastates naine oli saanud meessõbra käest keretäie peksa. Kõo vallas põles aga uue aasta esimestel tundidel elumaja ja sealgi tuli kiirabil kannatanuid aidata.

«Nagu aasta tagasi, nii ka nüüd oli kiirabi aastavahetus väga töine,» lisas Mati Kallas. «Ööpäevas tehti 44 väljasõitu ning vähemalt kümnel juhul oli tervisehädade põhjus alkoholi liigtarbimine ja ülesöömine. Oli käe- ja jalaluumurde ning pea-, kõhu-, rindkere- ja seljavaludega patsiente.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles