Mulgimaal hukkus tules eakas mees

Kaie Mölter
, reporter
Copy

Laupäeva hilisõhtul hukkus Mulgi vallas Pöögle külas tuleõnnetuses eakas mees. Hiljuti jõudis ta oma koju tagasi pärast vanadekodus veedetud talve. Ta elas küll üksi, kuid tema eest kandsid hoolt naabrid ja sotsiaaltöötajad. 

Laupäeva hilisõhtul kell 23.31 sai päästeteenistus väljakutse Mulgi valda Pööglesse. Helistaja nägi naaberkülast üle metsa tulekuma. 

Põles kivist ja palkidest elumaja. Päästjate saabudes oli hoone lausleekides ja katus sisse langenud. Kustutustööde käigus leidsid päästjad majast hukkunud meesterahva. 

Päästeameti pressitöötaja sõnul pole põlengu tekkepõhjus pole veel teada. Samuti selgub uurimise käigus, kas hoones oli suitsuandur.

Hommikul kell 4.50 sõitsid tuletõrjujad hoonet järelkustutama. 

Tulekahju käisid kustutamas Abja, Mõisaküla, Nuia, Viljandi ja Kilingi-Nõmme päästemeeskonnad. Kohale sõitis ka kiirabi. 

Pühapäeva ennelõunal on Pöögle küla tuleõnnetuse taluesise kruusatee lõik kustutusveest märg ja teeäärne rohi tallatud. Muid märke juhtunud õnnetusest talukohast mööduja esmapilgul ei märkagi. Kahes naabertalus pole öösel juhtunud traagilisest õnnetusest midagi kuuldud.

Hoovis avaneb kurb vaatepilt. Ka maja kõrval õitsvad valged sirelid on pruuniks kõrbenud.

Mõnesaja meetri kaugusel kõplab kolmanda naabertalu perenaine porgandeid. Tema on öösel toimunuga kursis ja juhtunust šokeeritud. Temagi ei kuulnud öösel naabri juures juhtunust midagi ja alles hommikul, kui päästjad järelkustutustöid tegid, jõudis kurb uudis temani. «Kuulsin äkki mingit imelikku undamist Kalju juurest. Võtsin ratta ja sõitsin vaatama.»

Naabrinaine räägib, et tema abikaasa käis üleeile vaatamas, kas vanahärral on miskit tarvis. Puid või vett tuppa viia või poest midagi. Eile olnud mehel uks kinni, raadio mänginud sees. «Ta magas tihti ka päeval, vanainimese asi,» rääkis naabrinaine oma eakast naabrist.

Üle kaheksakümne aastane vanahärra elas talus üksinda, naabrid hoidsid tal silma peal ja valla sotsiaaltöötajad jälgisid, et mehel kõik vajalik olemas oleks. Mehel oli mõistus selge ning naabrinaise sõnul olevat ta alati helistanud, kui miskit vaja oli. Viimased talvekuud veetis mees vanadekodus ja ootas väga kevadet, et saaks suveks koju. Naabrinaine räägib, et paar nädalat tagasi see soov täituski ning koju jõudes olnud mehel liigutuspisarad silmis.

Terava mõistusega mehel olnud silmanägemine hea, aga jalad ei tahtnud enam sõna kuulata. Seepärast naabrimees aitaski tal solki välja viia ning puud ja puhta vee tuppa tuua.

Naaber teab, et pliit oli majas uus. Alles märtsikuus lasknud hukkunud mehe poeg majja uue pliidi ehitada. Pliiti kütnud mees sageli. Korstnast tõusnud suitsu järgi teadsid naabridki, millal mees on ärganud ja päevatoimetusi alustanud.

Majapõlengus elu kaotanud mees sündis samas majas ja elas selles paigas kogu oma elu, ta isa olnud mõisa aidamees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles