Eestlased jõid eriolukorra ajal erakordselt palju piima

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Aprilis jõid inimesed erakordselt palju piima.
Aprilis jõid inimesed erakordselt palju piima. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Aktsiaseltsi Farmi Piimatööstus juhatuse esimees Ülo Kivine ütles Sakalale, et koroonapandeemiast põhjustatud eriolukord tõstis Farmi Piimatööstuse aprillikuu piimamüüki üle 30 protsendi. "See on võrreldav jõulupühade perioodiga, mil pere on koos ja inimesed teevad kodudes ise süüa ning tundub, et muutunud on ka inimeste toitumisharjumused. Kui tavaliselt näeme sellist hüppelist tõusu kahel jõuluõhtul, siis nüüd kujunes selliseks peaaegu kuus nädalat järjest," tõdes ta.

Kivine ei soovinud spekuleerida sel teemal, miks piimamüük nii suure hüppe tegi, kuid ühe aspektina tõi ta välja koolist ja lasteaiast koju jäänud lapsed. "Lapsed olid kõik toidukorrad kodus ja nõudsid vanematelt söögi kõrvale piima. Koolides ja lasteaedades nii suurtes kogustes piima lastele kahjuks ei pakuta," tõdes ta.

Kivine nentis, et piimandussektor siseneb taas ühte kriisiperioodi. Viimane madalseis oli 2014. aastal, mil see oli seotud Vene turu kukkumisega ja siis puudutas see suuremalt jaolt ainult põllumajandust. Praegune periood on erilisem seetõttu, et haaratud on kogu majandus. Seega makstakse piimatootjatele nüüd vähem kui eelmistel kuudel.

"Nagu ikka, määrab toorpiima eest makstava hinna turgude seis ja eriti eksporti minevate kaupade nõudlus ning sealt tekkivad müügihinnad. Peamiselt puudutab see juustu, pulbreid ja võid. Aprillikuu lõpus vastasid antud toodete turuhinnad piimahinnale vääringus 0,24 eurot kilogrammi eest. Vahepealsed nädalad on näidanud mõningast stabiliseerumist või isegi väikest tõusu. See näitab, et turu põhi võib olla saavutatud. Positiivset mõju on andnud kindlasti ka riikide sõnumid piiride taasavamisest,” kõneles Kivine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles