Mammograafiabussis algab vastuvõtt

Sakala
Copy
Mammograafiabuss ootab Viljandis uuringule 25. maist 27. juunini.
Mammograafiabuss ootab Viljandis uuringule 25. maist 27. juunini. Foto: Marko Saarm

Esmaspäeval, 25. mail algab naiste rinnavähi sõeluuring Viljandi turuplatsi ääres seisvas mammograafiabussis. Sinna saab uuringule minna 27. juunini.

Sõeluuringu eesmärk on avastada rinnavähk võimalikult varases staadiumis, et alustada ravi õigel ajal ning vähendada haigusesse suremust ja parandada haigete elukvaliteeti. Oluline on, et ka ilma kaebuste või sümptomiteta naised uuringul käiksid, sest varajases staadiumis rinnavähk endast märku ei anna.

Eestis kutsutakse rinnavähi sõeluuringule 50–69-aastasi ravikindlustatud naisi iga kahe aasta tagant. 2020. aastal on kutsutud rinnavähi sõeluuringule ravikindlustatud naised sünniaastatega 1953, 1954, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966, 1968 ja 1970.

Paljud naised jätavad sõeluuringule tulemata, sest ei ole saanud kutset. Need, kes kuuluvad uuringule kutsutavate sihtrühma, võivad ka kutset ootamata uuringule registreeruda. Ravikindlustatud naiste sõeluuringu eest tasub haigekassa.

Nagu haigekassa soovitab, tuleks uuringupäeval hoiduda deodorandi, kehakreemi ja -puudri kasutamisest, sest need võivad mõjutada röntgenipildi kvaliteeti. Et uuringu käigus peab vööni lahti riietuma, tuleb valida riietuseks püksid või seelik ja pluus.

Naine, kel käib veel menstruatsioon, peaks sõeluuringule tulema tsükli 5.–15. päeval, sest siis on rinnad vähem hellad ja tundlikud.

Kaasa tuleb kindlasti võtta isikut tõendav dokument. Vastuvõtul on soovitatav kanda maski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles