Võilill pakub toiduvalmistamiseks erinevaid võimalusi. FOTO: Marko Saarm

Eesti Rahva Muuseum (ERM) ootab retsepte, kirjeldusi ja pilte metsikutest toidutaimedest, et talletada tuleviku tarbeks, kust ja mida me tänapäeval korjame ning mida sellest valmistame. Parimad kaastööd saavad rahalise tasu.

ERM-i kuraator Liisi Jääts tõdes muuseumi kodulehel, et vabas looduses kasvavate taimede lehti, varsi, juuri ja vilju on toiduks tarvitatud läbi aegade, kord rohkem, kord vähem.

«Praegu on need aga toidulisana taas populaarseks muutunud, osalt tervislikkuse, paraneva keskkonnateadlikkuse või ka lihtsalt eksootilisuse pärast,» lausus ta. 

Muuseum on varemgi toidutaimedest lugusid kogunud, aga keskendunud seni marjadele, seentele ja pähklitele. 

«Seekord tunneme huvi eelkõige kõige muu vastu: juured, lehed, varred ja kasvud. Meid huvitavad nii vanad, päritud teadmised kui ka iseleiutatud, raamatust või internetist loetud ja järele proovitud retseptid,» lausus Jääts.

Täpsemad suunised ja kontaktid lugude ning piltide jagamiseks leiab ERM-i kodulehelt. Asjakohast lugemist pakub ka värske blogilugu, mis sisaldab muu hulgas kahte sajanditetagust taimetoiduretsepti.