Mida Viljandis õieti sadas? Ilmauurija vastab

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Pilt on tehtud Viljandis kolmapäeval, 20. mail. Sadas erineva olemusega sademeid ja vähemasti korra oli näha ka välku ning kuulda müristamist.
Pilt on tehtud Viljandis kolmapäeval, 20. mail. Sadas erineva olemusega sademeid ja vähemasti korra oli näha ka välku ning kuulda müristamist. Foto: Mait Tafenau

Nagu Sakala vahendas, langes kolmapäeval taevast lisaks vihmale omapärase olemusega sademeid. Need olid umbes sentimeetrise läbimõõduga valkjad pehmed märjad tükid, mis erinevalt raheteradest maha kukkudes lõhki lörtsatasid.

Ilmauurija Jüri Kamenik vaatas pilte ja ütles, et tõenäoliselt esines kõige rohkem lumekruupe, mis on üks tavalisemaid sademeliike lume ja vihma järel. Samuti võis tulla jääkruupe. «Rahe on palju haruldasem: kui lumekruupe näen ma igal aastal korduvalt, siis rahet mitte,» lausus ta. 

Ilmauurija sõnas, et lumekruubid on sademed, mis langevad maha läbipaistmatute ümmarguste või koonusekujuliste lumekuulidena diameetriga 2–5 millimeetrit. Need on valged, kareda pinnaga ja näpuga kergesti katki surutavad tükid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles