Vanaduspension tõuseb tänasest keskmiselt 45 eurot

Sakala
Copy
Pensionid tõusevad 1,6 protsenti.
Pensionid tõusevad 1,6 protsenti. Foto: Postimees

Tänasest, 1. aprillist jõustub pensionitõus, millega kasvavad pensionid üle üheksa protsendi. Koos erakorralise tõstmisega kasvab keskmine vanaduspension 45 eurot. Samuti tõusevad ümberarvutamisega töövõimetoetused.

«Alustasime sel aastal pensionide erakorralist tõstmist, et vähendada vanaduspensionäride vaesusriski ja parandada nende heaolu,» ütles sotsiaalminister Tanel Kiik pressiteate vahendusel. «Pensionide indekseerimise ja erakorralise tõstmisega suureneb keskmine vanaduspension 45 euro võrra. Oluline on ka see, et käesoleva aasta erakorraline pensionitõus aitab kiirendada pensionitõusu indekseerimise abil ka järgmistel aastatel.»

Näiteks keskmine 44-aastase staažiga inimese vanaduspension suureneb 45 euro võrra, seniselt 483 eurolt 528 euroni.

Vanaduspension pensioniõigusliku staažiga 15 aastat on nüüdsest 322,07 eurot, 30 aasta staaž annab 428,63 eurot ja 40 aasta staaž 499,67 eurot.

Eesti riik arvutab pensionid igal kevadel ümber, et hoida need tasakaalus palkade ja hindade muutumisega. Igale inimesele on arvutatud tema tööpanusest sõltuv individuaalne pension. 

Praegune pensionide indekseerimise kord hakkas kehtima 12 aastat tagasi, 2008. aasta 1. jaanuaril, kui indekseerimine seoti sotsiaalmaksu laekumisega varasemast suuremas mahus. Pärast indeksi kinnitamist arvutab sotsiaalkindlustusamet uute väärtustega ümber kõik riiklikud pensionid. 

Oma uut pensioni suurust saab vaadata riigiportaalist eesti.ee, lisainfot saab sotsiaalkindlustusameti infotelefonil 612 1360.

Lisaks pensionile arvutatakse ümber töövõimetoetuse päevamäär: 1. aprillist on puuduva töövõime korral päevamäär 14,89 eurot ja töövõimetoetus puuduva töövõime korral on 446,70 eurot kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles