Koroonaviiruse tõttu on surnud neli inimest. Viljandimaal pole nakatunuid lisandunud

Alice Lokk
, reporter
Copy
Viljandi turu parklas tervisekeskuse kõrval on mobiilne koroonaviiruse proovi andmise punkt, kuhu pääseb perearsti saatekirja ja autoga.
Viljandi turu parklas tervisekeskuse kõrval on mobiilne koroonaviiruse proovi andmise punkt, kuhu pääseb perearsti saatekirja ja autoga. Foto: Elmo Riig

Ööl vastu teisipäeva suri Ida-Viru keskhaiglas positiivse COVID-19 proovi andnud 90-aastane mees. Kogu Eestis lisandus 30 nakatunut.

Terviseamet andis teada, et eile ja täna laekus Eestis kokku 1149 koroonaviiruse tuvastamise analüüsi tulemust, millest kolm protsenti ehk 30 analüüsi osutusid positiivseteks. Viljandimaal pole uusi nakatunuid lisandunud. Rahvastikuregistri andmete kohaselt tuli ööpäevaga enim uusi koroonaviiruse juhte juurde Harjumaal (10), Saaremaal (6) ja Ida-Virumaal (3). Pärnu-, Rapla-, Tartu- ja Võrumaal oli igaühes kaks juhtu ning Lääne-Viru-, Hiiu- ja Valgamaal üks juht.

Esmaspäeva õhtul vajas Eestis uue koroonaviiruse tõttu haiglaravi 91 patsienti, 13 intensiivravil olevat inimest vajavad juhitavat hingamist. Haiglatest on välja kirjutatud 26 inimest.

Kokku on Eestis tehtud 12401 proovi, nendest 745 ehk 6 protsenti on olnud positiivsed. Enim nakatunuid on analüüside tulemuste kohaselt vanuserühmades 45–49 eluaastat (11 protsenti) ja 50–54 (11 protsenti). Järgnevad vanuserühmad 35–39 (10 protsenti) ja 55–59 (10 protsenti).

Koroonaviiruse riskirühma kuuluvad krooniliste haigustega ja eakad inimesed. Riskirühmade kaitseks on rangelt keelatud hooldekodude külastamine, sest see seab ohtu hoolealuste tervise.

Inimeste vahel kontaktide vähendamine on väga oluline, sest teisiti ei ole võimalik haiguse levikut piirata. Samuti tuleb lähinädalatel vältida hooldekodu elanike liikumist hooldekodude vahel ning hoiduda uute elanike vastuvõtmisest. Hooldusvajadusega eakate puhul tuleb pöörduda elukohajärgse omavalitsuse poole vajalike kodus osutatavate teenuste saamiseks.

Terviseamet, sotsiaalministeerium ja sotsiaalkindlustusamet on välja töötanud juhise, kuidas käituda nakkuskahtlusega kliendi või töötajaga hoolekandeasutuses. Juhis on saadetud kõikidele hoolekandeasutustele. Sotsiaalkindlusamet on hooldekodudega pidevas kontaktis ja valmis juhtumist olenevalt olukorrale reageerima.

Viimastel nädalatel on sotsiaalkindlustusamet koostöös terviseametiga hooldekodudele selgitanud, et hügieeninõuete järgimine on nakatumise ennetamiseks määrava tähtsusega. Iga teenuseosutaja vastutus on tagada, et kõik soovitused ja meetmed oleksid maksimaalselt rakendatud.

Riigis väljakuulutatud eriolukorra tõttu kehtib kõigis sotsiaalhoolekandeasutustes, haiglates ja kinnipidamisasutustes külastuskeeld, esialgu 1. maini, kui valitsus ei otsusta teisiti. COVID-19 nakkuse leviku takistamiseks on peatatud plaaniline ravi väljaspool riiklikku haiglavõrku. Eraraviasutused ja hambaravikliinikud jätkavad ainult vältimatu abi pakkumist. Plaaniline ravitegevus katkestatakse, et tõkestada nakkuse levikut ning hoida kokku isikukaitsevahendeid. Juba alustatud plaanilise ravi lõpuleviimise otsustab arst koos patsiendiga, hinnates eraldi iga üksikut juhtu. Kindlasti tuleb lõpuni viia selline plaaniline tegevus, mille katkestamine seaks ohtu inimese tervise.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles