Viljandimaal on viis koroonaviirusesse nakatunut (1)

Kristiina Liiv
, reporter
Copy
Viljandimaal on tuvastatud kuus uude koroonaviirusesse nakatunut.
Viljandimaal on tuvastatud kuus uude koroonaviirusesse nakatunut. Foto: Elmo Riig

26. märtsi hommikuks oli Eestis koroonaviirus diagnoositud 538 inimesel, proove on kokku tehtud 7090. Viljandimaal on nakatunute arv tõusnud viie inimeseni, nagu kinnitab terviseameti koroonakaart.

Eile oli Viljandimaal kinnitatud kolm haigusjuhtu.

Alates tänasest avaldab terviseamet analüüside tulemusi terviseinfosüsteemi (TIS) andmetel, sest sinna laekuvad andmed saatekirjade järgi. Algandmete allika muutmise ja ka proovide arvu suurenemise tõttu lisandus 25. märtsil avaldatud laboriandmetega võrreldes täna 134 positiivset juhtu. Nüüdseks tehakse keskmiselt tuhat proovi päevas.

"Täna avaldatud andmed on sisuliselt viimase kahe ööpäeva tulemus. Sellest tulenevalt tegi ka positiivsete analüüside statistika järsu hüppe," ütles terviseameti kriisistaapi juhtiv Ragnar Vaiknemets pressiteate vahenduse. Tema sõnul aitab terviseinfosüsteemi päringutele üleminek andmeid edaspidi kergemini koguda. "Homsest peaks olukord normaliseeruma, sest saame andmeid positiivsete testide kohta samadel alustel kui täna."

Terviseamet ei saanud varem terviseinfosüsteemist selliseid päringuid teha, TIS-i kasutamise vajaduse tingis nii mitme labori analüüsivõimekuse teke kui erasektori partneri kaasamine. "Võimalus terviseinfosüsteemi selliste päringute tegemiseks kasutada teeb andmete kogumise oluliselt kiiremaks."  

Enim lisandus positiivseid analüüsivastuseid Harjumaal (59), Saaremaal (54) ja Tartumaal (10). Vanuserühmiti on ligi veerand (23 protsenti) positiivsetest vanemad kui 60 eluaastat. Detailseid vanuserühma tulemusi ja laborite tulemusi  tervise- ja heaoluinfo süsteemide keskus (TEHIK) veel kontrollib ja vanuserühmade andmeid avaldatakse kontrollimise järel. 

Eile õhtul vajas Eestis uue koroonaviiruse tõttu haiglaravi 29 patsienti, neist seitse oli intensiivravis ning kuus oli kriitilises seisundis. Eile pärastlõunal suri üks COVID-19 haigestunud inimene.

Esimese eaka inimese surmajuhtumi ja nakatumiste tõttu hooldekodudes rõhutab terviseamet järgmist.

Rangelt on keelatud hooldekodude külastamine, sest see seab ohtu hoolealuste tervise.

Inimeste vahel kontaktide vähendamine on väga oluline, sest teisiti ei ole võimalik haiguse levikut piirata.

Samuti tuleb lähinädalatel vältida hooldekodu elanike liikumist hooldekodude vahel ning hoiduda uute elanike vastuvõtmisest. Hooldusvajadusega eakate puhul tuleb pöörduda elukohajärgse omavalitsuse poole vajalike kodus osutatavate teenuste saamiseks.

Terviseamet, sotsiaalministeerium ja sotsiaalkindlustusamet on välja töötanud juhise, kuidas käituda nakkuskahtlusega kliendi või töötajaga hoolekandeasutuses. Juhis on saadetud kõikidele hoolekandeasutustele. Sotsiaalkindlusamet on hooldekodudega pidevas kontaktis ja valmis olukorrale reageerima.

Viimastel nädalatel on sotsiaalkindlustusamet koostöös terviseametiga aktiivselt tegelnud hooldekodude teavitamisega ja selgitamisega, et hügieeninõuete järgimine on nakatumise ennetamisel määrava tähtsusega. Iga teenuseosutaja vastutus on tagada, et kõik soovitused ja meetmed oleksid maksimaalselt rakendatud.

Riigis väljakuulutatud eriolukorra tõttu kehtib kõigis sotsiaalhoolekandeasutustes, haiglates ja kinnipidamisasutustes külastuskeeld, esialgu 1. maini, kui valitsus ei otsusta teisiti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles