Statistikaamet kavandab liikuvusanalüüsi

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Plaanis on uurida, kuidas Eesti ühiskond on eriolukorras rakendatud meetmed vastu võtnud.
Plaanis on uurida, kuidas Eesti ühiskond on eriolukorras rakendatud meetmed vastu võtnud. Foto: Elmo Riig

Vabariigi valitsuse kriisikomisjon andis statistikaametile korralduse luua koroonaviiruse leviku tõkestamiseks analüüs, kasutades selleks elektroonilise side anonüümseid andmeid. Projekt tahetakse käivitada selle nädala jooksul.

Pressiteate vahendusel teatas statistikaameti peadirektor Mart Mägi, et tellitud liikuvusanalüüsi eesmärk on uurida, kuidas Eesti ühiskond on eriolukorras rakendatud meetmed vastu võtnud.

"Esimese sammuna on kavas analüüsida anonüümsete koondandmete põhjal inimeste liikumist enne ja pärast eriolukorra kehtestamist. Telekommunikatsiooni ettevõtted analüüsivad projekti teostatavust ning kui saame nendega kokkuleppele, algab anonüümsete andmete töötlemine, mis on rangelt teaduslik. Andmetöötlus ise toimub vaid statistikaameti turvalises keskkonnas. Saadud andmed ei liigu meie ametist välja ja kustutatakse pärast töötlemist. Telekommunikatsiooni ettevõttete klientide andmed on endiselt kaitstud Eestis kehtivate andmekaitsereeglitega ja andmete töötlemise põhimõtted on kinnitanud nii andmekaitse inspektsioon kui ka justiitsministeerium," ütles Mägi.

Kõnealust anonüümsetel andmetel põhinevat andmetöötlust on vaja kuni eriolukorra lõppemiseni paremaks võitlemiseks koroonaviirusega. Ühtegi teist ülesannet nende anonüümsete andmete alusel ei lahendata.

Statistikaamet teeb liikuvusanalüüsis koostööd riigikantselei, terviseameti, andmekaitseinspektsiooni, erinevate ministeeriumide, rahandusministeeriumi infotehnoloogiakeskuse ja telekommunikatsioonifirmadega. Liikuvusanalüüsi metoodika väljatöötamises ja andmete hilisemas visualiseerimises on statistikaametile abiks erafirma Positium, kes ise andmeid ei töötle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles