Neljapäeval tuvastasid laborid üheksa koroonaviirusesse nakatunut

Sakala
Copy
Eile tuvastati Eestis koroonaviirusesse nakatumine veel üheksal inimesel.
Eile tuvastati Eestis koroonaviirusesse nakatumine veel üheksal inimesel. Foto: Tairo Lutter

Täna hommikuks oli Eestis koroonaviirus diagnoositud 267 inimesel, neist kaheksa on praegu haiglaravil.

31. jaanuarist on tehtud 2259 COVID-19 proovi. Enamikul koroonaviirusega patsientidel on kerged sümptomid, keegi selle tõttu intensiivravi vajanud pole.

Eilsete positiivsete proovide maakondliku jaotuse avaldab terviseamet täna õhtul.

Eestis on viirushaigust COVID-19 võimelised tuvastama terviseameti, Tartu ülikooli kliinikumi, Synlabi, Põhja-Eesti regionaalhaigla, Ida-Viru keskhaigla ja Pärnu haigla laborid. Praegu suudavad laborid analüüsida päeva jooksul 500-600 proovi.

Testitakse raskelt haigeid ja riskirühmadesse kuuluvad inimesi, sealhulgas eakaid ja krooniliste haigustega inimesi. Juhuvalimi testimist on kavas rakendada vaid nii-öelda eesliini töötajate puhul, kes võivad nakkust edasi kanda riskirühmade patsientidele – tervishoiu- ja hoolekandeasutuste töötajatele ja teistele elutähtsaid teenuseid osutavatele inimestele.

Lähipäevil käivitub kaheksas Eesti linnas, sealhulgas Viljandis perearsti saatekirja alusel tasuta koroonaviiruse laiendatud testimine. Haigestumisel peavad inimesed helistama oma perearstile, kes hindab patsiendi koroonaviiruse proovi tegemise vajadust terviseameti protokolli järgi.

Sümptomite nagu köha ja palavik avaldumisel tuleb helistada perearstile või perearsti nõuandeliinile 1220, kust antakse käitumisjuhised.

Kui inimene haigestub, siis peaks ta igal juhul püsima kodus ja võimaluse korral teatama haigestumisest inimestele, kellega ta on olnud viimastel päevadel lähikontaktis. Kergete sümptomitega, nagu köha, väike palavik, tuleb püsida kodus ja vajadusel leevendada sümptomeid soovitatavalt käsimüügiravimitega.

Lisainfot leiab terviseameti temaatiliselt kodulehelt www.terviseamet.ee/uuskoroonaviirus ja Terviseameti Facebookist. Eriolukorda puudutavatele küsimustele leiab vastused valitsuse kodulehelt www.valitsus.ee/et/eriolukord#KKK .

Koroonaviirusega seotus küsimustele on ööpäevaringselt avatud tausta häirekeskuse infotelefon 1247. Haiglates ja hooldekodudes on eilsest telefoni teel võimalik vestelda hingehoidjaga.

Hingamisraskuse või õhupuuduse korral tuleb helistada hädaabinumbril 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles