Tootjad veel töötavad

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Bed Factory Swedenis on tööjärg veel ees, kuid inimeste puudumise tõttu ei tegutse ettevõte täisvõimsusel.
Bed Factory Swedenis on tööjärg veel ees, kuid inimeste puudumise tõttu ei tegutse ettevõte täisvõimsusel. Foto: Marko Saarm

Mitu Viljandimaa tööstus- ja tootmisettevõtte juhti ütlevad, et nende tehastes töö jätkub, kuid olukord tekitab ärevust ning tagasilöök majanduses tuleb karm.

Esmaspäeval pidasid Viljandimaa suurte ettevõtete juhid virtuaalkoosoleku, et arutada, mida tekkinud olukorras teha. Arutelu korraldaja, Bed Factory Swedeni tegevjuht Indrek Aasna sõnas, et mõte sai alguse neljapäeval, kui Eestis ei olnud veel eriolukorda välja kuulutatud. Esmaspäevaks oli aga olukord kujunenud selliseks, et Aasna hinnangul polnud ettevõtjatel enam suurt midagi otsustada. Arutleti, kuidas innustada töötajaid andma endast kõik, et rohkem inimesi ei haigestuks. Tema sõnul töötavad kõikide osalenud ettevõtjate tootmised peale Cleveroni, kes on tegevuse katkestanud.

Indrek Aasna
Indrek Aasna Foto: Marko Saarm

«Olukord on üpris ärevust tekitav. Kõik on ärevuses, millal see haigus meile jõuab ja kuidas me siis edasi peaksime toimetama,» lausus Aasna.

Linn ei osalenud

Ettevõtjate koosolekust võttis osa Viljandi haigla juht Priit Tampere, kes rääkis sellest, mida tähendab eriolukord haiglale. Koosolekule oli kutsutud linnavalitsuse esindaja, kuid et samal ajal oli linnavalitsusel kriisikoosolek, jäi too tulemata. «Anti teada, et neil oli kriisikoosolek, kuid oleks väga oodanud linna seisukohta, kuidas meil asjad lähevad,» lisas Aasna.

Lisaks Bed Factoryle osalesid koosolekul Cleveroni, VMT, Park Hotelli, Viljandi Akna & Ukse, Viljandi haigla ja Leigola esindajad.

Bed Factory kohta rääkis Aasna, et tööd on ees neljaks kuni kuueks nädalaks, kuid inimesi on puudu. «Toimetame umbes 70-protsendilise võimsusega. Koroonat otseselt keegi ei ole välja toonud, pigem on liikvel gripp. Osa on ka lastega koju jäänud,» rääkis ta.

Aasna nentis, et edasine on küsimärgi all. Paljud riigid on keelanud ära muu äri peale toidupoodide ja apteekide, see tähendab, et suletud on ka kaubanduskeskused ja mööblipoed. «Ma usun, et tagasilöök tuleb päris tõsine.»

Äsja peeti sel teemal Bed Factory Swedenis koosolek Euroopa esindajatega ning sellel nenditi, et kui ärid on suletud, ei suuda firmad kaua vastu pidada. «Kas või needsamad mööblipoed. Kui mööblipood on nädalaid kinni, mingisugust tulu ei tule ja on ainult kulud, ega need ettevõtted väga pikalt vastu pea,» nentis ta.

Aasna sõnul oodatakse väga pingsalt, milliseid lahendusi riik välja mõtleb ja kas tulevad maksusoodustused või garantiid. «Meil tööd veel on, aga me ei tea. Järgmisel hetkel on inimesed võib-olla haiged või kukuvad tellimused ära ja peame kinni panema. Nimetaksin olukorda äärmiselt ärevaks,» ütles ta.

Kriis alles ees

Viljandis peaaegu sajale inimesele tööd pakkuvas trükikojas Print Best tootmistöö käib, kuid kontor on kolinud koju. «Kõik, kes saavad, töötavad kodukontoris ja inimesed omavahel lähikontaktis ei ole,» rääkis tegevjuht Tanel Venderström. «Desinfitseerimis- ja puhastusvahendid on olemas. Kõik ettevaatusabinõud on kasutusel ja nii kaua, kui kaubavedu ja kliendid tegutsevad, nii kaua käib meil ka töö.»

Venderströmi sõnul Print Bestis keegi koroonaviiruse kahtluse tõttu koju jäänud ei ole, kuid haiguse pärast kodus viibivaid inimesi oli juba enne viirusepuhangu algust. Üks reisil käinud töötaja jäi naastes kodusesse karantiini, sest oli sõitnud läbi Prantsusmaa.

Kriisi tõttu tekkivaid majanduslikke kahjusid Venderström veel ennustada ei oska. «Ma arvan, et neil, kes on uksed kinni pannud ja töötajad koju saatnud, on pilt selgem. Kindlasti mingisugused kahjud tulevad, see on selge,» ütles ta.

Viiratsi saeveskis käib selle juhi Tõnu Ehrpaisi sõnul töö käesolevast nädalast kahe vahetuse asemel ühes vahetuses ning suurem osa kontorirahvast on kodutööl.

«Peamised põhjused on töötajate lastega koju jäämine ja see, et tänavuse talve ilmastikutingimuste tõttu ei ole toorainevaru üleliia suur,» selgitas ta.

Ehrpaisi arvates oleneb kriisi mõju sellest, kas riikidevaheline kaubavedu saab jätkuda ja kas saeveski kliendid jätkavad töötamist. «Oleme saanud klientidelt esimesi teateid tarnete ajatamise kohta. Tooraine vastuvõttu jätkame lähiajal tavapärases mahus,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles