Rekordkülmal 14. märtsil mõõtis Viljandi ilmajaam –29,1 kraadi

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Karge talveilm Viljandi lossimägedes.
Karge talveilm Viljandi lossimägedes. Foto: Elmo Riig

Täna, 7. märtsi keskpäeval oli Viljandis sooja kolm kraadi ning ehkki ilmateenistuse andmeil kujuneb käesoleva kuu keskmine õhutemperatuur normist veidi kõrgemaks, on just märts ja aprill näidanud väga muutlikku nägu.

Esimese kevadkuu Viljandi külmarekord pärineb 1942. aasta 14. märtsist, mil toonane ilmajaama töötaja märkis kõige madalamaks õhutemperatuuriks –29,1 kraadi. Kogu Eesti märtsikuine külmarekord on aga koguni –35,1 kraadi, mille registreeris sama aasta samal kuupäeval Kuusiku ilmajaam.

Ei maksa siiski unustada, et meie mõistes väga külma ilma oleme kogenud korduvalt ka pärast seda, veel üsna hiljutigi. Näiteks 2005. aasta 11. märtsil mõõdeti Jõgeval –27,8 kraadi, mis oli külmem, kui olid suutnud näidata eelmised talvekuud.

Kui külma poolest on märts teinekord silmad ette teinud südatalvele, siis sooja on märtsis vahel olnud nagu tavalisel suvel. Viljandi märtsikuu soojarekord on 17,4 kraadi, mis mõõdeti 2007. aasta 28. märtsil. Eesti märtsikuine soojatipp on 18,9 kraadi, mille fikseeris Valga ilmajaam 1968. aasta 30. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles