Algas registreerumine Tartu ülikooli akadeemilisele testile

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy
Tartu ülikooli peahoone
Tartu ülikooli peahoone Foto: Margus Ansu

Alates tänasest saab registreeruda Tartu ülikooli akadeemilisele testile, mille sooritamisel on võimalik tagada enda vastuvõtt ülikooli.

Tartu ülikooli pressiesindaja Sandra Sommeri saadetud pressiteates on kirjas, et akadeemilise testi eesmärk on hinnata valmisolekut ülikooliõpinguteks ning sellega ei kontrollita gümnaasiumis õppimise jooksul omandatud teadmisi, vaid pannakse proovile testitegija oskus kasutada etteantud infot ning loogiliste seoste nägemise võimet. Tartu ülikooli õppeprorektor Aune Valk kirjutas teates, et akadeemiline test on suurepärane võimalus panna oma võimed proovile ning tagada õppekoht ülikoolis juba kevadel. "Akadeemilise testi parimad saavad ülikooli ja parimatest parimaid ootame osalema eriprogrammis "Talendid Tartusse!". Noortele, kelle senised tulemused näitavad, et esimene ülikooliaasta on neil juba osaliselt läbitud, pakume selle programmi käigus võimalust saada õppimise kõrvalt osa mitmesugusest teadus-, õpetamis- või ettevõtlustegevusest," ütles Valk.

Viimaste aastate statistika näitab, et järjest suurem hulk abituriente hindab seda võimalust. 2018. ja 2019. aastal osales akadeemilisel testil iga viies abiturient. "Akadeemilise testi tegijate arv on aasta-aastalt kasvanud. Eelmisel aastal, kui neid oli 1815, otsustasime, et sujuvama korralduse huvides on mõistlik planeerida kevadiseks testiks kaks päeva. Seepärast teeme sel aastal testi kahel laupäeval," kirjutas Tartu ülikooli vastuvõtutalituse juhataja Tuuli Kaldma.

Test koosneb 150 küsimusest, millele on antud valikvastused. Testi tegemine vähemalt 65 punktile 100-st annab võimaluse asuda Tartu ülikoolis õppima kas bakalaureuse- või rakenduskõrgharidusõppes 35 õppekava alusel. Testi ülesanded jagunevad kahte suurde plokki: üks osa on seotud keele ja sõnavara valdamisega ning teine matemaatika ja loogilise mõtlemisega. Kõigil soovijatel on võimalik testi ülesehituse ja ülesannetega tutvuda 20. märtsini ülikooli veebilehel olevat proovitesti lahendades.

Registreeruda saab 1.–10 märtsini ning testi teha 21. märtsil või 4. aprillil. ​

Akadeemiline test on elektrooniline ja seda on võimalik sooritada eesti või vene keeles ülikooli partnerkoolide arvutiklassides. Kokku tehakse testi 17 Eesti paigas, sealhulgas Viljandis 21. märtsil. Testis osalemiseks tuleb end registreerida veebilehel ut.ee/akadeemiline-test. Registreerimisel saab valida sobiva kuupäeva ja linna, samuti keele. "Oluline on silmas pidada, et ka 4. aprilli testile tuleb registreeruda juba 10. märtsiks. Kindlasti tuleb läbi mõelda, kumb päev paremini sobib, sest testi saab teha ainult valitud päeval. Kui keegi näiteks unustab 21. märtsil testile tulla, siis ei muuda me testi kuupäeva hilisemaks, sest arvutiklasside mahutavus ja eelnevad kokkulepped korraldajatega seavad piirid," rõhutas Kaldma. Testi tegijad saavad tulemuse teada kohe pärast seda, kui on testi ülesannete lahendamise lõpetanud. See tulemus kehtib ülikooli astumiseks ainult 2020. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles