Aastapäevanäitus on Viljandis tagasi

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Näitust "Pärandiluup" näeb Uku keskuses 15. märtsini.
Näitust "Pärandiluup" näeb Uku keskuses 15. märtsini. Foto: Kristi Miilen

Kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna aastapäevanäitus "Pärandiluup" jõudis Viljandisse tagasi ja seda saab näha  Uku keskuses.

Näitus "Pärandiluup" tutvustab esemelist pärandit, millega kultuuriakadeemia rahvusliku metallitöö, ehituse ja tekstiil erialal tegeldakse.

Kooli kodulehel näitust selgitavas tekstis on öeldud, et pärand on osa meist, meie identiteedist, eneseteadvusest, koha- ja ruumitajust ning igapäevasest keskkonnast. Pärand on elus asi. See areneb meiega koos ning leiab üha uusi vorme ja väljundeid. Pärandiluup aitab märgata ja näha.

Näitusega "Pärandiluup" tähistas Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakond sünnipäeva. 2019. aastal möödus 25 aastat osakonna esimese õppekava, talukujunduse ja rahvuslik käsitöö avamisest. 

Pärandtehnoloogia õppekava rahvusliku ehituse programmijuhi Leele Välja sõnul ei ole pärand museaal, vaid sellel on koht meie igapäevaelus. "Näitus "Pärandiluup" võtab lähivaatesse traditsioonilised tehnikad ja materjalid, kuid seda eelkõige tänapäeva kontekstis. Näituse üks eesmärke ongi tuua esile pärandi roll meie tänapäeva keskkonnas," lausus Välja  ja lisas, et näitusele on oodatud kõik rahvusliku käsitöö huvilised. "Põnevaid ideid leiavad sealt nii moehuvilised kui maakodu omanikud," ütles ta.

Uku keskuses on näitus vaadata 15. märtsini. Varem eksponeeriti väljapanekut Tartu ülikooli peahoones, Toompeal riigikogus ning avanäitus oli Viljandi vanas veetornis. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles