Ilmataat nörritab talispordisõpru

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sihtasutuse Holstre-Polli Tervisekeskus juhatuse esimehe Rain Kuresoo sõnul on nad lumetootmiseks valmis — tuleks vaid miinuskraade.
Sihtasutuse Holstre-Polli Tervisekeskus juhatuse esimehe Rain Kuresoo sõnul on nad lumetootmiseks valmis — tuleks vaid miinuskraade. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandimaa esinduslikemas suusabaasis oodatakse nagu paljudes teisteski Eesti ja kogu Euroopa paikades pakast. Sihtasutuse Holstre-Polli Tervisekeskus juhatuse esimehe Rain Kuresoo kinnitust mööda on kahurid valmis andma stardipauku.

«Ettevalmistused on ammu tehtud, aga looduse vastu ei saa,» tunnistas tänavu suvest keskuse juhi ametit pidav Rain Kuresoo. «Veidi pikema külmalaine korral hakkame kohe lund valmistama.»

Tema jutu järgi pole tänavuse talve pakutud lühiajalised külmad võimaldanud Holstre-Pollis lumekahureid käivitada. Tõtt-öelda on miinuskraade olnud nii põgusalt, et tehislund toota polnuks otstarbekas. «Pole ju mõistlik teha seda päevaks või paariks,» lausus ta.

Holstre-Polli keskuse tehnikajuhi Tiit Tammemäe sõnul võiks panna kahurid tööle juba esimese miinuskraadiga, ent nende tootlikkus jääks suurte kulutuste kiuste kasinaks.

«Alustame tootmist, kui temperatuur jääb valdavalt allapoole nulli. Võimaluse avanedes hakkame kohe tegutsema,» kinnitas Tammemäe keskuse valmisolekut.

Kärsitumatel suusasõpradel on Eestis praegu võimalik lauad libisema panna Otepääl või Jõulumäe keskuses, kus mullu toodetud lumest on rajatud ligemale kilomeetrine rada. Mõlemad on kohale meelitanud hulga huvilisi Eestist ja kaugemaltki.

Rain Kuresoo sõnul pole Holstre-Pollis järgmise hooaja tarvis tehislund säilitada kuigi otstarbekas, sest sügisel ei ole seda võimalik raske tehnikaga laiali vedada. «Kui praegu asfaltrajalt kõrvale astud, satud sõna otseses mõttes põlvini mülkasse,» lausus ta.
Keskuse juhataja lisas, et suusastaadioni pinnas on soine ja pehme, aga kaugemal, kus maa on kindlam, oleks säilitamiseks toota väga kulukas.

Keskus müüs rajamasina

Eile Holstre-Pollis asetleidnud enampakkumisel sai üks kahest tervisekeskuse kasutuses olevast rajamasinast uue peremehe. Rain Kuresoo selgitust mööda ei saa müüki seostada sooja ilmaga. Vanem, ent ikkagi töökorras masin jätkab tööd Tartumaal ning uus omanik soetas selle alghinna, 5000 euroga.

Holstre-Polli radu jääb hooldama üks traktor. «Meie vajadused katab ka üks rajamasin,» kinnitas keskuse juhataja.

Tiit Tammemäe jutu järgi on allesjäetud rajamasin heas korras ning kui on vaja abi, saab traktorit laenata ka Viljandist.

Eile korraldatud oksjonil oli müügil ka sõiduauto, kuid huviliste puudumise tõttu jäi sellele omanik leidmata.

Mõlemad tervisekeskuse ametimehed avaldasid lootust, et suusatalv ei jää tulemata ning metsa all laiutav pori kattub valge vaibaga. Seni peavad Holstre-Polli külalised juhinduma Gennadi Podelski ja Uno Lahe laulust «Suusabaasis käib tantsupidu...», mille laulis kunagi tuntuks Kalmer Tennosaar.

Nagu selgus Rain Kuresoo jutust, on praegu nende juures treeninglaagris noorterühm ning eeldatavasti leiavad sportlased kehva sügisilmaga tõepoolest mahti tantsukski. «Olematu talve tõttu on paraku palju broneeringuid ära öeldud,» tõdes ta.

Et talv pole kohale jõudnud, jäeti ära 26. detsembril Holstre-Pollis aset leidma pidanud Eesti meistrivõistluste etapp. See peetakse jaanuari viimasel nädalavahetusel Otepääl.

Küsimärgiga võistlused

Järgmine suurem mõõduvõtt peaks Sakala kõrgustikul vonklevatel radadel olema
15. jaanuaril. Riigi noorte meistrivõistlused on praegu suusaliidu kalendris veel paigas. Kas võistlus Holstre-Pollis toimub või mitte, saab selgeks viis päeva varem, 10. jaanuril.
«Sakala suusamaraton jääb 14. jaanuaril tõenäoliselt pidamata,» ütles Rain Kuresoo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles