Kätte anti tänavused Anu Raua stipendiumid

Eget Velleste
, reporter
Copy
13. detsembril anti Kondase keskuses kätte Anu Raua nimelised stipendiumid. Tänavused stipendiaadid on Maarja Palu (paremal) ja Liis Luhamaa (vasakul), nende keskel seisab Anu Raud.
13. detsembril anti Kondase keskuses kätte Anu Raua nimelised stipendiumid. Tänavused stipendiaadid on Maarja Palu (paremal) ja Liis Luhamaa (vasakul), nende keskel seisab Anu Raud. Foto: Mailiis Laur

Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna teatel pälvisid tänavuse Anu Raua stipendiumi Jaapani tekstiilitehnika mõju Eesti rahvarõivastele ja Kihnu ehtetraditsioone uurinud akadeemia üliõpilased ning see anti neile kätte reedel Kondase keskuses.

Komisjoni otsusel sai stipendiumi kolmanda aasta pärandtehnoloogia rakenduskõrghariduse õppekava rahvusliku metallitöö eriala üliõpilane Maarja Palu ja teise aasta pärandtehnoloogia magistrant Liis Luhamaa. Mõlema puhul toodi välja andekust, põhjalikkust, sihikindlust, head õppeedukust, õpingutele ja erialale pühendumist ning oskust teisi õpetada.

Juhendaja Kirsti Tuum ütles, et Maarja Palu senine õppe- ja loometöö on silmapaistvalt heal tasemel. "Maarja on avara meelega õppija, tema erialased tööd on väga huvitavad, korralikud ja põhjalikult ette valmistatud. Temaga on ka suurepärane töötubasid teha. Viimane ühine koostöö oli Viljandi folgil, kus ta õpetas kudruste, oma kodusaarel Kihnus levinud ehtetüübi valmistamist, olles eelnevalt Kihnus nende tegemist süvenenult uurinud ja katsetanud."

Tuum tõstis esile ka Maarja Palu Kihnu-ainelisi ehtekavandeid ja hõbedast seeriaehete prototüüpe. "Nendes on sügavuti tajutud traditsioonilisust ja paras annus huumorit."

Juba õppima asudes oli Maarja soovinud tegelda Kihnus töötanud kullassepa Peeter Rooslaiu ehtepärandi uurimisega. Nüüdseks on valminud teemakohane näitus ja uurimistöö.

Liis Luhamaa on uurinud Jaapani tekstiilitehnikate mõju Eesti rahvarõivastele ning magistriõpingute ajal üles näidanud erakordset eesmärgikindlust, pühendumist ja uudishimu. Juhendaja Kristi Jõeste sõnul on ta oma magistritöö "Läänemaa neotud lõngadega lapilised rahvarõivaseelikud" tarbeks uurinud kõiki asjakohased säilikud Eesti muuseumides ja erakogudes ning käinud Jaapanis ikat-tehnoloogia praktiseerimist vaatlemas ja õppimas.

"Liis on rahvarõivavaldkonnas hinnatud koolitaja ning tema seniste koolitööde põhjal võib julgelt ennustada, et ka pärast magistriõpingute lõppu jätkab ta rahvuskultuurile oluliste väärtuste ja oskuste kandmist ja levitamist rahvarõiva valdkonnas," sõnas Jõeste.

Tekstiilikunstnik Anu Raud oli Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna esimese õppekava, tollase nimetusega talukujunduse ja rahvusliku käsitöö üks loojatest. Temanimeline stipendium asutati 2014. aastal käsitööosakonna 20 aasta juubeliks sooviga tunnustada üliõpilast, kes on silma paistnud ainelise kultuuripärandi uurimise ja hoidmisega. Stipendiumi ühe osa moodustab rahaline toetus 1000 eurot ning teise osa naturaalmajanduslik toetus, mis sümboliseerib seotust maakultuuriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles